Def17 997daa33e02ba057d350dbec32bbf198aebadc26548e090827f70514392e785a

Mentorski program za volontere

Postani mi legos je mentorski program, po uzoru na program “Veliki brat/Velika sestra”, kojim želimo ojačati „male i velike legose“ u Osijeku. Radi se o programu mentoriranja kroz koji volonteri postaju mentori (Veliki brat/sestra) djeci u socijalnom riziku, djeci s poteškoćama u učenju i ostaloj zainteresiranoj djeci. Mentor/volonter (odrasla osoba) i mentorirani (dijete) dobivaju priliku jedno drugome pomoći. Mlade osobe, nezaposlene i studenti volontiranjem i osposobljavanjem za mentora dobivaju priliku za rad i iskustvo uspostavljanja kvalitetnog odnosa sa djecom kojoj je to potrebno.Djeca dobivaju podršku za učenje, svladavanje poteškoća u radu, stjecanje dobrih navika i, što je možda i najvažnije, prijatelja koji će ih ohrabrivati i usmjeravati.

Svrha projekta je poboljšati položaj i uključenost mladih osoba (do 30 godina) u zajednicu kroz promociju i aktivno uključivanje u volonterski rad.

Mentorski odnos volontera i djeteta, zasnovan na prijateljstvu, pozitivno  utječe na razvoj socijalnih vještina djeteta, stjecanje novih interesa/navika i pozitivnog stava prema učenju i školi te povećanje samopouzdanja. Druženje volontera i djeteta ovisi o dostupnosti i volontera i djeteta (otprilike 3-4 h tjedno), a aktivnosti se prilagođavaju razvojnim specifičnostima, interesima i potrebama djeteta (npr. učenje/instrukcije, sportske aktivnosti, razgovor, odlazak u grad, kino te druge kreativne i društvene aktivnosti).

Projekt “Postani mi legos” financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Trajanje projekta

01.10.2014. - 30.09.2015.

Poveznica

http://postanimilegos.org/

Partneri

Filozofski fakultet Osijek
Dom za odgoj djece i mladeži Osijek