Large sunflower 147075 1280

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Gradom Osijekom započeo je s provođenjem projekta univerzalne prevencije ovisnosti: Program pozitivnog roditeljstva- SUNCOKRET financiranog od strane Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Projekt Suncokret je sveobuhvatni program univerzalne prevencije ovisnosti koji uključuje rad s djecom i roditeljima, suradnju sa školom i lokalnom zajednicom na području Osječko – baranjske županije u skladu s Europskim standardima za kvalitetnu prevenciju zlouporabe droga.

Kroz ovaj program pozitivnog roditeljstva će se utjecati na jačanje kapaciteta roditelja za nošenje s izazovima odgajanja tinejdžera i održavanja kvalitetnog i povjerljivog odnosa s djetetom u osjetljivoj dobi za početak eksperimentiranja s različitim sredstvima ovisnosti (alkohol, cigarete i psihoaktivne tvari). Također, učenici 5. razreda moći će se uključiti u program s ciljem razvijanja socijalnih i komunikacijskih vještina kako bi bili u mogućnosti nositi se na primjeren način s budućim životnim izazovima i oduprijeti se vršnjačkom pritisku.

Djeca i mladi su osjetljiv dio populacije, a od svih javnozdravstvenih problema tri su za njih posebno pogubna: alkoholizam, pušenje duhanskih proizvoda i zlouporaba sredstava ovisnosti. Najbolje rješenje kako do problema ne bi došlo jest prevenirati njihov nastanak. Formiranje identiteta, potreba osamostaljivanja, odvajanje od obitelji, jačanje utjecaja vršnjaka i sl. ne pridonose jednostavnoj kontroli odrastanja mladih ljudi.

Prema Izvješću o provedbi nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga na području Osječko – baranjske županije broj maloljetnih i novih konzumenata u odnosu na 2015. godinu u porastu tijekom 2016. godine.

 

Trajanje projekta: 1. rujan 2017. – 31. kolovoz 2018.

Partnerska organizacija: Grad Osijek

Suradnička organizacija: Odjel za prevenciju PU Osječko-baranjske županije

Projekt financira: Vlada Republike Hrvatske, Ured za suzbijanje zlouporabe droga

Trajanje projekta

01.09.2017. - 31.08.2018.

Poveznica

http://prevencijaovisnosti.org/

Partneri

Grad Osijek
Ured za suzbijanje zlouporabe droga