Large web detektivi

Prošli tjedan je završio projekt Web detektivi 2016.

Prošli tjedan je završio projekt Web detektivi kojeg su proveli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom, Odjelom prevencije uz podršku tvrtke Microsoft Hrvatska. Tijekom pet tjedana, projekt educiranja djece o tome što je neprimjereno ponašanje na internetu i kako ga spriječiti i prijaviti proveden je u pet županija, a ukupno je educirano 95 web detektiva koji su prošli radionice na teme Sigurnost na internetu i Informacijsko-komunikacijska tehnologija. Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Projekt Web detektivi proveden je u Osječko-baranjskoj županiji, u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, u Požeško-slavonskoj županiji, u Osnovnoj školi Dobriša Cesarića u Požegi i u Virovitičko-podravskoj županiji, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini. Po trenutnim naznakama projekt Web detektivi bi se mogao proširiti i na susjedne zemlje s obzirom na iskazani interes partnerskih organizacija.

     Radionice o sigurnosti na internetu je držao koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu putem Skype for Business alata, a radionicu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama su održali policijski službenici iz Odjela prevencije. Djeca su sa zanimanjem pratila svaku radionicu, usvojila znanje, a u ulozi dječjih web detektiva ubuduće će prepoznavati i prijavljivati neprimjerene sadržaje na internetu. Po završetku radionica, svaki je sudionik dobio službenu diplomu i iskaznicu web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja. Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

http://www.nacional.hr/foto-zavrsio-projekt-web-detektivi-95-hrvatskih-ucenika-dobilo-prigodne-diplome/

http://www.vecernji.hr/techno/oni-su-web-detektivi-i-znaju-sto-s-neprikladnim-sadrzajem-na-internetu-1134904

http://www.tportal.hr/gadgeterija/tehnologija/456237/Hrvatska-dobila-95-malih-web-detektiva.html

http://www.poslovni.hr/hrvatska/95-hrvatskih-ucenika-dobilo-diplome-web-detektiva-321705

https://www.pressreader.com/

http://www.ictbusiness.info/vijesti/diplome-web-detektiva-dobilo-95-hrvatskih-ucenika

Autor

Boris

Datum

13.12.2016.

Vezani projekti

Partneri

Microsoft