Large fpd1

Panel rasprava sa srednjoškolcima

Zagreb, 05.10.2017. - U sklopu Festivala prava djece koji se održava devetu godinu zaredom, u četvrtak 05.10.2017., od 12:00 do 15:00 sati, održana je panel rasprava uz projekciju filma u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Višestruko nagrađivani nizozemski film za mlade „Nasilnik“ pratili su učenici sedam zagrebačkih srednjih škola (Upravna škola Zagreb, Privatna umjetnička gimnazija, Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski, Geodetska škola, IV. gimnazija, II. gimnazija i Drvodjeljska škola).

U panel raspravi sa srednjoškolcima kao stručna gošća sudjelovala je Dubravka Marušić, socijalna pedagoginja iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, uz Anamariju Vujić, psihologinju iz udruge „Hrabri telefon“, a program je vodila Zlata Mück, novinarka Hrvatske radiotelevizije.

Zanimljivoj raspravi pridonijeli su brojni učenici vrlo aktivnim angažmanom, s kritičkim osvrtom na film te s vrlo jasno artikuliranim stavovima i promišljanjima o nasilju među mladima, odnosima i utjecaju obitelji, škole i društva na njihov razvoj. Posebno su se osvrnuli na problem i različite aspekte prijavljivanja nasilja, objašnjavali kome i da li bi uopće prijavili nasilje, kakvu podršku očekuju i imaju od roditelja i škole. Potkraj rasprave učenici su se usuglasili kako imaju premalo prilika za međusobne te razgovore s učiteljima i različitim stručnjacima o problemima s kojima se susreću i zaokupljaju.

Budući da Festival prava djece uvijek ukazuje na probleme u društvu kojima su pogođena i djeca, ove je godine pozornost usmjerena na pravo djece na izražavanje. U današnjoj raspravi, učenici su to pravo iskoristili na najbolji mogući način, nedvojbeno izrazili svoje potrebe i nama odraslima, roditeljima, učiteljima i stručnjacima, pokazali smjer kojim trebamo ići. Prije svega, dati djeci priliku da izraze svoje mišljenje, potrebe, pitanja, probleme i stavove. Tek tada ćemo biti korak bliže ostvarivanja prava djece na sigurno odrastanje i pravilan razvoj njihovih potencijala.

Autor

Boris

Datum

06.10.2017.