Large aljazeera

Teme udomiteljstva se dotakla voditeljica zagrebačkog ureda

Zagreb, 07.09.2017. - Kolegica Dubravka Marušić gostovala je u Al Jazeera medijskoj kući na temu udomiteljstva. Vijest prenosimo u cijelosti a video možete pogledati na linku.

 

Kontekst: Izazovi hraniteljstva

Porodica ima primarnu ulogu u odgoju i razvoju djeteta. Međutim, različiti su razlozi i okolnosti zbog kojih je djeci uskraćena mogućnost da odrastaju uz biološke roditelje. U takvim slučajevima neophodno je osigurati im alternativu, a jedan od oblika je hraniteljstvo ili udomiteljstvo. O tome šta je hraniteljstvo, kako postati hranitelj i zašto je u zemljama regije neopravdano veliki broj djece u institucijama govorimo s našim gošćama:

- u Sarajevu je direktorica predstavništva organizacije Hope and Homes for Children za Bosnu i Hercegovinu Jasna Hodžić,

- u Zagrebu je voditeljica ureda u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, defektologinja i specijalna pedagogica Dubravka Marušić,

- a u Kragujevcu profesorica srpskog jezika i magistrica obrazovnih politika, autorica akreditovanog programa za nastavnike i stručne saradnike u školama za podršku djeci u porodičnom smještaju te bivša hraniteljica Zorica Sorak.

Emisiju vodi Adnan Rondić, a pripremila Azra Hadžić.

Autor

Boris

Datum

07.09.2017.