Large 20170609 143532  2

Dana 9. i 12. lipnja 2017. godine korisnici poludnevnog boravka u Požegi išli su na organizirani izlet na vidikovac nakomak Požege- Sokolovac. Kako bi samo pješačenje i planinarenje bilo uzbudljivije odgajateljica i student su odlučili uvesti još jedno iznenađenje korisnicima te su osmislili inačicu geocachinga. Geocathing predstavlja svojevrsnu „igru skrivača“ u kojoj se dogovoreni predmet ostavlja na određenim koordinatama, a cilj same igre je pronaći taj predmet služeći se vještinama snalaženja u prostoru. U originalnoj verziji igre koristi se web aplikacija temeljena na Google kartama, a na lokacijama na kojima su postavljeni geocachevi postoje posebni tekstovi o znamenitostima. Ideja je preuzeta iz projekta kojega su osmislili učenici Obrtničke i Tehničke škole u Požegi, a budući da su naši korisnici nešto mlađe dobne skupine mi smo se odlučili za nešto pojednostavljenu verziju. Lokacija je unaprijed izabrana i dogovorena, stoga nije bilo potrebno navođenje prema koordinatama. Odgajateljica i student su ranije ostavili geocach tik do spomenika Domovinskog križa koji smo došli vidjeti, a korisnici su vrlo brzo to uspjeli pronaći i tako okončali malu avanturu „potrage za imaginarnim blagom“. Kasnije smo se svi odmorili i počastili slatkišima za nagradu za pronalazak blaga i uspješan uspon na vrh Požeške gore.

Sokolovac je poznata uzvisina koja je dobila ime po fra Luki Ibrišimoviću Sokolu, koji je s ovih padina potjerao Turke iz Požege. Na Sokolovcu je 1993. godine podignut Domovinski križ na mjestu starog drvenog križa kojeg su sredinom 19. stoljeća podigli franjevci.

 

Pogled s Požeške gore seže sve do Papuka, a cijela Požeška kotlina položena je kao na dlanu. 

Iako je bilo naporno planinariti uz tolika brda pogled sa lokacije Domovinskog križa sve korisnike je ostavio bez daha, a okrjepu smo potražili u grickalicama i napitcima. Nazad smo se spustili preko lokaliteta Kalvarija gdje su nas cijelim putem pratile ploče koje su opisivale zbivanja za vrijeme borbe Fra Luke Ibrišimovića s Turcima. Dalo se naučiti i upoznati s kojim se životinjama može susresti na padimana tih gora koje su pružile zaštitu jezgri grada u to vrijeme. Naš mali planinarski pohod je završio na posljednjoj postaji, a to je predstavljao Trg svetog Trojstva.

Autor

Boris

Datum

15.06.2017.