Def16 3d905b6b9638191ccebb5c7574bdeda0116633fc0ba7f63a16805df886a2e6d1

Internet je, kako kažu predškolci, mjesto gdje se mogu gledati baš sve stvari i bez njega mobitel ne bi radio. Majka, blogerica i influencerica Margita Tomić nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila urnebesan video predškolske djece koja objašnjavaju što je internet i što su to društvene mreže. Video se ubrzo počeo dijeliti na društvenim mrežama.

Margarita Tomić, na društvenim mrežama poznata kao Internet Mater, ima 37 godina, mama je dvoje djece i vrlo je aktivna na društvenim mrežama. Materijal koji objavljuje često je humorističnog karaktera i vezan za svakodnevicu jedne moderne majke, supruge i zaposlene žene. Često u njenim vlogovima sudjeluje i  kćer Cvita, koja ipak ima i najviše followera i lajkova.

 

Odakle ideja za ovaj duhoviti video uradak Internet Mater navodi

„Htjela sam utvrditi kako klinci objašnjavaju internet odnosno što se nalazi u njihovim glavicama osim onoga što im mi kažemo. Ovim putem javno zahvaljujem i Luciji, Cviti, Morani, Vicetu, Fridi, Mati i Bruni što su mi lijepo objasnili sve od A do Ž.“

 

Klinci objasnili i što su to društvene mreže – trebamo li se zapitati o njihovoj sigurnosti?

 Objasnili su što su društvene mreže, navodeći da je to zapravo „ono preko čega te netko prati“, odnosno „gdje imaš društvo i slikaš se“. Iako, koliko zapravo znaju o internetskim bespućima rekla nam je Cvita, navodeći da su društvene mreže zapravo „ono za ribe“ i „mogu se napraviti od špage“.

 „Vrlo je važno educirati klince jer na kraju dana – njihovo je igralište drugačije nego naše“, nastavila je Internet Mater navodeći kako možda oni više znaju o tehnologiji, ali mi znamo više o životu i trebamo ih naučiti kako da žive na digitalnom igralištu.

Dolazak novih tehnologija, interneta, chat soba i društvenih mreža omogućili su predatorima ulazak u dječji svijet i to na široka vrata. Djeca sve ranije počinju koristiti internet i stoga je neophodno  predškolsku djecu učiti medijskoj pismenosti, bontonu i pravilima sigurnog interneta.

Uskoro na tu temu Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu projekta Klik vrijedan sigurnosti organizira i stručnu konferenciju pod nazivom "Igralište novog doba.".

Cilj projekta Klik vrijedan sigurnosti je povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na „digitalnom igralištu“, na Međunarodni dan interneta uz komunikacijsku podršku agencije Mediahint.  

 

Ukoliko trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji Internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

 

Javna kampanja je financirana od strane Ureda za udruge Republike Hrvatske u sklopu Javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“.

Uz agenciju Mediahint, partneri i suradnici projekta – Klik vrijedan sigurnosti su: Hrvatska udruga za odnose s javnošću, A1 Hrvatska, Iva Šulentić, Supermame.hr, Poliklinika za zaštitu djece i mladih, Psihološki centar TESA i Centar za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz te influenceri Internet Mater i Marko Vuletić.

Autor

Vanja

Datum

25.10.2018.

Vezani projekti

Partneri

Ured za udruge