Large me unarodni dan 1a

Obilježavanje Međunarodnog dana protiv zlouporabe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih tvari

Jučer, 26. lipnja 2017. godine, na Trgu Ante Starčevića u Osijeku obilježili smo Međunarodni dan protiv zlouporabe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih tvari. Podjelom informativnih brošura te razgovorom s građanima, sanzibilizirali smo ih za problem ovisnosti te ulogu i važnost same prevencije ovisnosti.

Zlouporaba sredstava ovisnosti i bolest ovisnosti predstavljaju jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih problema u mnogim zemljama svijeta pa tako i u Republici Hrvatskoj. Rezultati ESPAD-ovog istraživanja za 2011. godinu pokazuju da je Hrvatska po raširenosti uzimanja droga kod mladih, među europskim zemljama s uzlaznim trendom. Najčešći razlozi zloporabe droga i drugih sredstava ovisnosti među djecom i mladima jesu: socijalna afirmacija u vršnjačkim skupinama, osobni problemi, težnja za ugodom, znatiželja, problemi u obitelji, nepovoljni opći uvjeti života i neznanje.  Programi koji uključuju poučavanje i vježbanje životnih vještina imaju pozitivne učinke na odolijevanje pritisku vršnjaka i korištenje sredstava ovisnosti te samopoštovanje. Preventivni programi za mlađe i starije srednjoškolce trebaju povećati znanje i socijalnu kompetenciju za usvajanje i razvijanje komunikacijskih vještina, izgradnju i održavanje kvalitetnih vršnjačkih odnosa, te samoučinkovitosti. Iznimno je važno razvijati programe prevencije ovisnosti usmjerene na prevenciju svih oblika ovisnosti s naglaskom na osnaživanje korisnika.

Obilježavanje Međunarodnog dana zlouporabe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih tvari se održalo u sklopu projekta „Prevencija po mjeri mladih“, financiranog od strane Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Vlade Republike Hrvatske,  Ministarstva zdravlja te Ministarstva pravosuđa, kojem je svrha educiranje korisnika domova o važnosti usvajanja i korištenja socijalnih vještina te kvalitetnog i strukturiranog provođenja slobodnog vremena kod prevencije ovisničkih ponašanja. Projektom 'Prevencija po mjeri mladih' jačamo zaštitne čimbenike kod djece i mladih te na taj način povećavamo vjerojatnost stvaranja zdravih životnih stavova i navika koji isključuju konzumaciju sredstava ovisnosti kod djece i mladih kako bi suzbili i spriječili pojavu ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja.

Autor

Lidija

Datum

26.06.2017.

Vezani projekti

Partneri

Zavod za javno zdravstvo 'Sveti Rok' Virovitičko- podravske županije
Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje