Large 20171113 100016

Našice i Požega obilježili Dan ljubaznosti

Dana 13.studenog obilježava se Međunarodni dan ljubaznosti. Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, 1998. godine na navedeni datum održana je konferencija o ljubaznosti te donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleraciji i prihvaćanju različito

Stoga su korisnici Poludnevnog boravka u Požegi i Našicama obilježili Dan ljubaznosti zanimljivim aktivnostima. Kako bi se barem jednom godišnje podsjetili koliko je lijepo uputiti nekome toplu riječ ili gestu napravili smo podsjetnike u obliku latica cvijeta u Požegi i uvjerili se kako i samo jedna latica može uljepšati nekome dan. I za kraj ovog teksta djeca Poludnevnog boravka u Požegi Vam šalju poruku: „Ne čekajte sljedeći dan ljubaznosti da poklonite nekome lijepu riječ“.

Dan ljubaznosti je obilježen i u poludnevnom boravku Našice. Cilj ove aktivnosti je bio potaknuti jedni druge na lijepa, pristojna i ljubazna ponašanja.

Korisnici poludnevnog boravka su imali priliku svatko za sebe reći što za njih znači ljubaznost i ljubazno ponašanje:

Ljubaznost je kada smo ljubazni jedni prema drugima i kada se poštujemo (B.Č., 10 godina)

Ljubaznost je lijepo i pošteno ponašanje (L.P., 9 godina)

LjubaznoLjubaznost je kada smo ljubazni jedni prema drugima i kada se poštujemo (B.Č., 10 godina)

Ljubaznost je lijepo i pošteno ponašanje (L.P., 9 godina)

Ljubaznost je kada netko učini nešto loše pa se ispriča za to ponašanje lijepom riječi (N.I., 11 godina)

Ljubazni smo prema ljudima koje volimo” (M.A., 11 godina)

Ljubaznost je kada nekome kažemo nešto lijepo, damo kompliment” (K.M., 12 godina)

Ljubaznost znači poštovati čovjeka kao osobu, znači lijepi pozdrav na ulici ili pomoć nemoćnima (R.B., 13 godina)

„Ljubaznost znači voljeti nekoga čitavim srcem” (L.Č., 11 godina)

Na temelju priče „LJUBAZNI LAV‟ korisnici su imali priliku saznati što znači ljubazno se ponašati prema drugima te zbog čega se ljubaznost isplati. Nakon pročitane priče, povela se rasprava o tome koja ponašanja su ljubazna te su na kraju skupa zaključili da se isplati biti ljubazan prema drugima jer to znači da će i drugi biti ljubazni prema njima. 

Na kraju aktivnosti, korisnici su smišljali lijepe riječi i komplimente koje bi uputili drugima što se zatim stavilo u prostoriju poludnevnog boravka kako bi zajedno širili ljubaznost i lijepu riječ te na koncu jedni drugima uljepšali ovaj ljubazni dan.

Autor

Boris

Datum

15.11.2017.