Large eme04579

29. listopada 2018. godine je u Zagrebu održana stručna konferencija o sigurnosti i zaštiti djece na internetu pod nazivom "Igralište novog doba".

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je organizirao i održao stručnu konferenciju „Igralište novog doba“ u suradnji s Agencijom za odnose s javnošću Mediahint d.o.o.. Konferencija se održavala u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu s početkom u 11 sati, u dva odvojena dijela. Prvo su se održala predavanja, a zatim se održala panel rasprava sa zaključcima konferencije. 

Konferenciju su otvorili Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te Milana Romić, savjetnica u Vladi i Vladinom uredu iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

 

U prvom dijelu predavanja, mag. psych. Lidija Štelcer iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu je predstavila javnu kampanju "Klik vrijedan sigurnosti" u sklopu koje se organizirala ova konferencija. Također je predstavila edukativne materijale razvijene kroz kampanju, koje su usmjerene na djecu predškolske dobi te nižih razreda osnovne škole. Razvijeni materijali, slikovnica za predškolce te radna bilježnica za osnovnoškolce, se nalaze na web stranici www.netica.hr te su dostupni besplatno za preuzimanje i korištenje u elektronskom obliku, kao i brojni drugi edukativni materijali o zaštiti i sigurnosti na internetu za djecu i odrasle koji se mogu pronaći na navedenoj stranici. 

Zatim je mag. psych. Ana Raguž iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iznijela statističke podatke korištenja interneta te je govorila o utjecaju suvremene tehnologije na razvoj djece. Navodi kako je internet svijet mogućnosti, ali isto tako i rizika kojih moramo biti svjesni kako bi pravovremeno reagirali i osigurali sigurno okruženje za djecu i mlade na internetu. Također je iznijela iskustva iz prakse u radu stručnjaka s djecom i roditeljima na području zaštite na internetu naglašavajući važnost uključenosti roditelja, razgovora s vlastitim djetetom te stvaranja pozitivnog i podržavajućeg odnosa. 

Tanja Dejanović Šagadin, prof., psihologinja i psihoterapeutkinja iz Psihološkog centar TESA je predstavila Iskustva projekta Ruka podrške u prevenciji vršnjačkog nasilja putem interneta. Sa svojim stručnim znanjem i radom kroz 27 godina postojanja, pružili su nam teorijsku podlogu vršnjačkog nasilja uz posljedice koje se ispoljavaju, povezano s nasiljem putem interneta. Svojim radom kroz projekt Ruka podrške su prevenirali pojavnost cyberbullyinga kroz održavanje predavanja na učiteljskim vijećima, edukacijama o vršnjačkom nasilju, radionicama za razredna odijeljenja te kroz individualno i grupno savjetovanje za žrtve i roditelje. 

Iz Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz", Kristina Divić, mag. act. soc. je predstavila njihov tretmanski rad s roditeljima i djecom o sigurnosti na internetu. Provode individualne i grupne tretmane, pomoć u učenju, kreativno cooliranje te telefonsko i online savjetovanje. Navodi kako je suradnja sa školama izuzetno bitna u preveniranju aktinosti na internetu koje su problematične. Također naglašava kako su u današnje vrijeme online aktivnosti itekako offline stvarnost te je važno to djeci i mladima osvijestiti. 

 

Nakon predavanja je slijedila panel rasprava o zaključcima s prvog dijela konferencije. Moderatorica panel rasprave je bila Iva šulentić, dok su sudionici bili Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu; Margarita Tomić, influencerica, blogerica i supermama; Sonja Švajhler, urednica portala Supermame.hr; Marko Vuletić, influencer i bloger te Igor Duić, predstavnik korporativnih komunikacija A1 Hrvatska. 

 

Zahvaljujemo se svima na odazivu te vjerujemo da ćemo nastaviti hrabro zajedno u smjeru osiguranja boljeg i sigurnijeg interneta za našu djecu i mlade! 

Autor

Lidija

Datum

30.10.2018.

Vezani projekti

Partneri

Ured za udruge