Large ferit

U utorak 12. studenog na FERIT-u Osijek s početkom u 11:00 sati održana je stručna konferencija projekta Slavonska STEM evolucija..

Pozdravni govor održali su:

 1. Dopredsjednik ZTK OBŽ - Zvonko Borić, dipl. ing. org. znanosti
 2. Dekan FERIT-a Osijek - prof. dr. sc. Drago Žagar
 3. Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta J. J. Strossmayera - prof. dr. sc. Dražan Kozak
 4. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijeka – Tomislav Krolo, mag. oec.
 5. Zamjenik župana Osječko-baranjske županije – Petar Lagator, ing. strojarstva

Slijedilo je prikazivanje video filma o rezultatima i aktivnostima projekta nakon kojega je održana panel rasprava pod nazivom „STEM i društveno korisno učenje“, a moderator je bio gosp. Dražen Dragušica. Sudionici panel rasprave bili su:

 1. ZTK OBŽ – Ivo Grgić, prof
 2. Predstavnica studentskih timova koji su upisali izborni kolegij „Projekti za DKU“ – Matea Travančić, mag. ing. el.
 3. Stručnjakinja za DKU – doc. dr. sc. Koraljka Modić Stanke
 4. FERIT Osijek – dr. sc. Željka Mioković, prof. visoke škole
 5. IRIM – Paolo Zenzerović, univ. mag. ing. el.
 6. IRTR – Dario Karačić, bacc. therap. occup.
 7. CNZD – Kristina Krulić Kuzman, mag. psih.

Zaključci panel rasprave mogu se svesti u nekoliko rečenica:

 • uvođenje izbornog kolegija tijekom ovog projekta pokazalo je zainteresiranost studenata za drugačijim oblikom nastave, ali i činjenicom da se uz pomoć društveno korisnog učenja razvijaju i druge vještine kod studenata osim onih koje stječu na fakultetu (prezentacijske, komunikacijske, i dr.)
 • DKU je nova metoda u Republici Hrvatskoj te je potrebno dalje raditi na promociji i implementaciji iste kako bi svi sudionici uočili koristi od iste.
 • Ovim projektom nabavljena je i robotička oprema koja je podijeljena suradničkim organizacijama (osnovnim školama i OCD-ovima)u kojima su se provodile radionice robotike; tijekom projekta educirani su sveučilišni profesori FERIT-a Osijek, studenti FERIT-a Osijek, CM mentori, kao i nastavnici osnovnih škola te su na ovaj način osigurani svi uvjeti za nastavak provedbe DKU metode i nakon projekta kroz uspostavljenu suradnju visokoškolskih ustanova i OCD-a.
 • Osigurana je održivost projekta s obzirom na činjenicu da su radionice zaživile i u ovom polugodištu kao dio aktivnosti u suradničkim organizacijama i OCD-ovima.
 • CM liga je uključena i u 15 osnovnih škola koje do sada nisu bile uključene u ligu, ali se i povećala zainteresiranost kod djece u onim školama koje su do sada bile uključene u CM ligu.
 • U Osječko-baranjskoj županiji ovaj projekt je indirektno utjecao na učenike ekipa koje su se prijavljivale za natjecanja u robotici i polučile su izvrsne rezultate na svjetskom natjecanju u Kini u kategoriji „Make X“, kao i nove učeničke ekipe koje se spremaju za nova natjecanja i ove godine.

Nakon panel rasprave slijedila je dodjela Zahvalnica svim sudionicima projekta: studentima, CM mentorima, osnovnim školama i udrugama, članovima projektnog tima kao i partnerima bez čijeg velikog doprinosa ovaj projekt ne bi bio u cijelosti realiziran.

Autor

Matej Žižanović

Datum

17.11.2019.

Partneri

Ured za udruge
Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije