Large okrugli stog    ime se bavi psiholog  1

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku 10. svibnja 2017. održan je okrugli stol pod nazivom „Čime se bavi psiholog? Iskustva mladih psihologa“.

O navedenoj temi govorili su Anja Vinaj iz udruge za zaštitu mentalnog zdravlja „Kvaka“, Josipa Mamužić iz udruge za promicanje kreativnosti „Klikeraj“, Danijel Mišura iz „Odbora za mlade psihologe“, Dajana Krupić iz Poliklinike za fizikalnu medicinu i psihijatriju „Novoselec, Ivana Lemut iz OŠ Jagodnjak, Pavle Mamužić iz OŠ Ladimirevci, te Kristina Gvozdić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dok je moderator događaja bio Dino Krupić, po struci također psiholog, zaposlen na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Kroz nekoliko pitanja koja su se doticala zapošljivosti psihologa, opremljenosti radnih mjesta, mogućnosti primjene znanja i vještina psihologa u društvenoj zajednici te informiranosti društvene zajednice o poslovima psihologa, nazočni psiholozi zainteresiranim studentima pojasnili su s kojim će se potencijalnim izazovima susresti na početku svoje karijere i predložili načine na koje te izazove mogu prevladati.

Zaključci okruglog stola jesu da stanovništvo na području Osječko-baranjske županije, ne koristi dovoljno usluge psihologa, iako za njihovim uslugama postoji potreba. Djelomično je tome razlog nedovoljna informiranost zajednice o poslovima koje psiholog obavlja i situacijama u kojima može pomoći, a djelomično nedovoljna dostupnost usluga psihologa na našem području. Cilj ovog okruglog stola bio je povećati informiranost i osviještenost zajednice o ovim temama.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, kao udruga koja zapošljava čak osam psihologa, što čini gotovo 50% ukupnog broja zaposlenika udruge, gdje volontiraju brojni studenti psihologije u poludnevnom boravku za djecu i mlade s problemima u ponašanju, ali i magistri psihologije koji volonterskim i honorarnim radom doprinose radu Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj, svakako je organizacija koja svojim radom doprinosi vidljivosti usluga koje pružaju psiholozi te smanjenju stigmatizacije onih koji te usluge koriste.

Autor

Boris

Datum

10.05.2017.