Large woman 163426 1920

U posljednje vrijeme svjedoci smo razvoja različitih sadržaja namijenjenih djeci i mladima dostupnim na Internetu.

U posljednje vrijeme svjedoci smo naglog razvoja moderne tehnologije te razvoja različitih sadržaja namijenjenih djeci i mladima dostupnim na Internetu. Internet ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je od iznimne važnosti za nas odrasle naučiti djecu i mlade da koriste tehnologiju na primjeren i siguran način. Pratiti trendove razvoja tehnologije, njihove mogućosti te prednosti i nedostatke često zahtjeva ulaganje većeg angažmana. Mladi svakodnevno koriste Internet i modernu tehnologiju u komunikaciji sa svojim vršnjacima, prijateljima i poznanicima, ali i nepoznatim osobama te se često dogodi da posjeduju i više znanja o njihovom korištenju nego mnogi odrasli u njihovoj okolini. Iako mogu posjedovati više znanja o samom korištenju, nažalost djeca i mladi često nekritično pristupaju sadržajima koji su im dostupni na internetu što ih direktno postavlja u rizik od ulaženja u za njih, a i druge, opasna ponašanja. 

Sudjelovanje u izazovima i međusobnom natjecanju je kod djece uvijek izazivalo veliko zanimanje, a internet i društvene mreže ovakvim aktivnostima pridodaju dodatnu pažnju. Izazovi koji se postavljaju putem društvenih mreža mogu biti usmjereni u dobrotvorne svrhe, kao i na osvještavanje o potrebama osoba koje pate od određenih bolesti za koje je potrebno skupiti dodatna novčana sredstva, poput polijevanje kantom ledene vode u slučaju osvještavanja ljudi o ALS – bolesti. Nažalost, na društvenim mrežama postoje i neki izazovi koji su usmjereni na rizična i opasna ponašanja za djecu i mlade, a koja u konačnici mogu rezultirati tragičnim posljedicama.

U proteklih godinu dana pojavile su se glasine o izazovu na društvenim mrežama pod nazivom ‘Plavi kit’ (Blue whale challenge) u kojem se navodno od osobe koja u tom izazovu sudjeluje postavljaju različiti izazovi, uključujući samoozljeđivanje, koje osoba treba izvršiti kroz 50 dana sve dok ne dođe do završnog izazova – samoubojstva. Povezanost između navedenog izazova i samoubojstva kod djece i mladih prvi put je spomenuta u Rusiji krajem 2015. godine, no nije utvrđena jasna uzročno - posljedična veza niti se navedeni trend mogao direktno povezati upravo s navedenom igrom. Zbog povećanog medijskog interesa za navedenu igru i njezin utjecaj na djecu i mlade, povećava se i rizik da se informacije o ovakvom izazovu prošire među djecom i mladima te da oni prihvate ovu igru iz znatiželje čime potencijalni rizik može prerasti u stvarnu opasnost od tragičnih posljedica. S obzirom da su mediji u susjednim državama prenijeli vijest o postojanju ovog opasnog izazova, kao sto je i očekivano, razina panike počela se podizati među roditeljima i širom javnosti. 

Izuzetno je teško nešto učiniti po pitanju prevencije širenja ovakvog oblika „igre“ putem društvene mreže. Kako bi se izbjegle moguće tragične posljedice, potrebno je oprezno i svrsishodno pristupiti informiranju javnosti o istome te izbjeći širenje panike i senzacionalistički pristup u izvještavanju o ovakvom tipu izazova. Upozorenja o izvještavanju za medije izdana su i drugdje u Europi, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju i Francusku. 

Što roditelji mogu napraviti kako bi spriječili uključivanje djeteta u ovu i/ili slične igre na društvenim mrežama?

  • razgovarajte sa svojim djetetom o problemima u školi, s prijateljima, dečkom ili curom te o njima bitnim temama
  • slušajte ih bez osuđivanja
  • kada god možete, pohvalite vaše dijete i dajte mu do znanja da vidite njihove vrline i sve pozitivne osobine koje imaju
  • pokažite interes i pitajte dijete da vas uvede u svijet mladih online
  • potražite putem Google tražilice dostupne informacije o sadržajima i igri koju dijete igra na internetu te provjerite je li igra primjerena s obzirom na dob djeteta
  • naučite djecu kako da sigurno koriste moderne tehnologije te kome da se obrate u slučaju nejasnoća ili problema
  • u slučaju da primijetite da je dijete upoznato ili se uključilo u neke opasne izazove na društvenim mrežama poput 'Plavog kita' porazgovarajte s njime o tom fenomenu, objasnite što je to i ukažite na manipulativnu prirodu igre
  • potražite savjete od stručnjaka ako imate nejasnoća ili problema 

U slučaju da primijetite da se vaše dijete, poznanici ili prijatelji uključuju u ovakav tip izazova i/ili imate dodatnih pitanja, kontaktirajte besplatnu telefonsku savjetodavnu liniju 0800 606 606 Centra za sigurniji Internet. 

Spremnost djeteta za uključivanje u za njih neprimjerene ili potencijalno opasne aktivnosti putem tehnologija ovisi o brojnim faktorima kao što su utjecaj prijatelja, medija, razina samopouzdanja, kvaliteta odnosa s bliskim osobama u okolini, roditeljski (ne) nadzor, odnos i povjerenje među članovima obitelji i slično. Upravo to nam govori da je naša uloga, kao odraslih osoba, ne samo naučiti djecu i mlade da prepoznaju sto je za njih štetno, nego stvoriti i sigurno okruženje u kojem će moći sigurno odrastati.

Autor

Boris

Datum

05.05.2017.

Vezani projekti