Large slika

U suradnji s Element media by Igor Miličić izradili smo video za projekt „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?“ Video je toliko oduševio ekipu iz UNHCR-a koji su također partneri projekta da će ga prevesti na engleski i koristiti za svoje potrebe. Također se vritmo i na HRT-u u skraćenoj verziji od 29 sekundi. Hvala svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi kao i našem glavnom glumcu Twani.

 

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi projekt „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?“, odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek te u suradnji s Predstavništvom UNHCR-a u Hrvatskoj.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta je Jačanje svijesti i senzibilizacija javnosti i nadležnih institucija za potrebe djece bez pratnje u Hrvatskoj. Ostvarenje ovog cilja zamišljeno je, uz ostale aktivnosti, i kroz provođenje medijske kampanje pod nazivom „U njihovim cipelama“ protiv diskriminacije, usmjerene na prihvaćanje i socijalno uključivanje djece bez pratnje. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je, zajedno s partnerskim organizacijama, izradio video-spot, koji također nosi naziv „U njihovim cipelama“.

Svrha spota je predstavljanje pozitivnog primjera poštivanja prava djeteta bez pratnje, ispunjenja potreba za uključivanjem u društvo vršnjaka, učenje hrvatskog jezika, obrazovni proces i u lokalnu zajednicu. Sva ova postignuća rezultat su zajedničkog i snažnog djelovanja svih stručnjaka uključenih u pružanje podrške djetetu bez pratnje: posebnog skrbnika i odgajatelja u ustanovi koji svakodnevno brinu o djeci, policijskih službenika koji odlučuju o priznavanju prava na međunarodnu zaštitu, nastavnika u školi, zdravstvenih stručnjaka te organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje im pružaju povremenu ili kontinuiranu podršku. Pored svih stručnjaka, moramo imati na umu izuzetan značaj sve druge djece koja spremno u svoje društvo uključuju djecu bez pratnje, kao i građane koji aktivno djeluju u svojoj sredini u smjeru povećanja osjetljivosti i svijesti o potrebama djece bez pratnje, kao najranjivije skupine djece na putu, na migrantskim rutama.

 

LINK: