Large img 20180830 101339

Održana dvodnevna edukacija za stručne djelatnike u sklopu univerzalne prevencije ovisnosti kod djece i mladih.

Djeca i mladi su osjetljiv dio populacije, a od svih javnozdravstvenih problema tri su za njih posebno pogubna: alkoholizam, pušenje duhanskih proizvoda i zlouporaba sredstava ovisnosti. Najbolje rješenje kako do problema ne bi došlo jest prevenirati njihov nastanak. 

Ovaj tjedan u prostorima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu održala se dvodnevna edukacija na kojoj je sudjelovalo osam djelatnika i stručnih suradnika u direktnom radu s djecom i mladima.  Projekt Suncokret, u sklopu kojeg se edukacija održala, je sveobuhvatni program univerzalne prevencije ovisnosti koji uključuje rad s djecom i roditeljima, suradnju sa školom i lokalnom zajednicom na području Osječko – baranjske županije u skladu s Europskim standardima za kvalitetnu prevenciju zlouporabe droga.

Cilj edukacije bio je pružiti mladim stručnjacima informacije o prevenciji ovisnosti i mogućim primjenama preventivnih programa u vlastitom radu. Sudionici su imali prilike u grupama provježbati vođenje jedne od radionica u sklopu treninga socijalnih vještina (TSV) za djecu i mlade, kao i upoznati se sa svim potrebnim koracima i materijalima u vođenju radionica za roditelje u sklopu programa pozitivnog roditeljstva.

Kroz program pozitivnog roditeljstva utječe se na jačanje kapaciteta roditelja za nošenje s izazovima odgajanja i održavanja kvalitetnog i povjerljivog odnosa s djetetom u osjetljivoj dobi za početak eksperimentiranja s različitim sredstvima ovisnosti (alkohol, cigarete i psihoaktivne tvari). Tijekom provođenja projekta učenici 5. razreda bili su uključeni u TSV s ciljem razvijanja socijalnih i komunikacijskih vještina, kako bi bili u mogućnosti nositi se na primjeren način s budućim životnim izazovima i oduprijeti se vršnjačkom pritisku.

Univerzalni program prevencije ovisnosti Suncokret trajao je godinu dana, a provodio se u partnerstvu s Gradom Osijekom i u suradnji s Odjelom za prevenciju PU Osječko-baranjske županije. Projekt je financirala Vlada Republike Hrvatske, Ured za suzbijanje zlouporabe droga.

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima edukacije kao i svim obiteljima koje su prošle kroz Program pozitivnog roditeljstva Suncokret te im želimo puno uspjeha i ispunjenje svih ciljeva. :)

 

 

Datum

31.08.2018.

Vezani projekti

Partneri

Grad Osijek