Large okrugli stol

U Osijeku održan Okrugli stol i edukacija pod nazivom ''Važnost socijalnih vještina i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u prevenciji ovisnosti'' u sklopu projekta 'Prevencija po mjeri mladih' na kojemu je bilo 30 sudionika.

okrugli stol Osijek

U sklopu projekta ''Prevencija po mjeri mladih'' 25.siječnja 2017. godine u prostorijama Srednjoškolskog đačkog doma u Osijeku održan je okrugli stol pod nazivom  ''Važnost socijalnih vještina i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u prevenciji ovisnosti''. Projekt je "  financiran od Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH te Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravosuđa te vrijedi 100.000 kn. Okrugli stol medijski su popratili Slavonska televizija, Osječka televizija te HRT televizija i radio.

Okrugli stol započeo je u 11 sati pozdravom ravnateljice Srednjoškolskog đačkog doma, gđe Mirjane Režić u Osijeku koji su bili domaćini. Ravnateljica je sudionicima poželjela dobrodošlicu i ukratko ispričala povijest Srednjoškolskog đačkog doma. Mirna Ažić, psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu vodila je Okrugli stol te najavljivala predavače kako slijedi:

  1. Siniša Brlas, prof. psihologije iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je edukativno predavanje pod nazivom: ''Slobodno vrijeme mladih'' te je govorio o važnosti organizacije slobodnog vremena. Djeca i mladi u današnje vrijeme često ne znaju prepoznati važnost slobodnog vremena te im pri tome treba pomoći. Slobodno je vrijeme zaštitni činitelj ako je u funkciji osobnog rasta i razvoja, a rizični je činitelj ako uključuje usvajanje (učenje) i manifestiranje rizičnih ponašanja (krađe, nasilje, sredstva ovisnosti…). Pomoć mladima u organizaciji slobodnog vremena prevencija je rizičnih ponašanja.
  2. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je predavanje pod nazivom: ''Droge- pogled iz drugog kuta'' u kojemu je prezentirao sredstva ovisnosti iz perspektive posljedica njihove konzumacije. Naime, mladi često imaju vrlo kvalitetne informacije o načinu djelovanja sredstava ovisnosti, načinu njihovog uzimanja i sl., ali nemaju informacije o tome što droge učine konzumentu na farmakološkoj, funkcionalnoj i organskoj razini. Zadnji dio prezentacije odnosio se na zdravstvene rizike uzrokovane pušenjem duhanskih proizvoda. Svi sudionici imali su priliku izmjeriti količinu ugljičnog monoksida u plućima pomoću pico analyzer-a.
  3. Studentica psihologije 4.godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku Patricia Buconjić prezentirala je ''Nove droge- sintetske kanabinoide''. Patricia nas je upoznala sa sve raširenijim vrstama novih droga i posljedicama koje imaju na organizam. Naglašena je aktualna problematika suzbijanja korištenja novih droga s obzirom da su one lako dostupne putem ''smart shop-ova'' te ih se s lakoćom može nabaviti u bilo koje doba dana. Veliki problem predstavlja i stavljanje tih spojeva na listu zabranjenih supstanci jer se konstantno stvaraju novi kemijski spojevi (od legalnih supstanci) koji oponašaju učinak svoje prethodne varijante.
  4. Mirna Ažić, stručni suradnik psiholog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ukratko je predstavila sam projekt ''Prevencija po mjeri mladih'', opće i specifične ciljeve te predstavila partnere i suradnike koji sudjeluju u projektu. Naglasila je važnost djelovanja na zaštitne faktore u prevenciji ovisničkih ponašanja (kroz Trening socijalnih vještina) i osnaživanja korisnika te provođenje različitih radionica u svrhu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako bi se otkrili novi interesi, hobiji i snage djece i mladih.

Nakon edukacije uslijedila je rasprava sudionika, a glavna pitanja o kojima se raspravljalo su:

  1. Dostupnost novih legalnih droga i mjesta na kojima se kupuju (konkretno u gradu Osijeku). 
  2. S obzirom da je slobodno vrijeme definirano kao odabir aktivnosti koje su djeca i mladi sami izabrali, postavilo se pitanje jesu li aktivnosti planirane ovim projektom u suradnji u udrugama grada Osijeka dovoljno zanimljive i privlačne mladima koji će u njima sudjelovati.
  3. Suradničke udruge grada Osijeka ukratko su predstavile ideje za rad s korisnicima u Osijeku i ciljeve koje kroz te aktivnosti žele postići s nadom da će djeca i mladi prepoznati neke od njih kao svoje interese.
  4. S partnerom na projektu, Centrom za pružanje usluga u zajednici Dugave raspravljalo se o mogućnostima koje će korisnici te ustanove imati u svrhu provođenja slobodnog vremena.
  5. Osvrnuli smo se i na novija istraživanja koja sugeriraju da djecu i mlade treba pustiti da im 'bude dosadno' i da na taj način razvijaju kreativnost i maštu. 
  6. Postavilo se pitanje koliko je štetna elektronska cigareta, je li poznat sastav tvari koji se unosi u tijelo i postoje li uopće istraživanja koja ispituju štetnost same elektronske cigarete za koju je dozvoljeno da se puši i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno.

 

Prilog Slavonske televizije možete pogledati na sljedećem linku:

 

Autor

Mirna Ažić

Datum

26.01.2017.

Vezani projekti