19th Ave New York, NY 95822, USA

Kako se djeca i mladi mogu uspješnije nositi sa stresom?

djeca_stres

Posljednjih nekoliko mjeseci bili su poprilično izazovni zar ne? Puno se pričalo o novom virusu (COVID-19), dogodile su se brojne promjene u vašoj školi (nastava u živo, nastava online, podjele na manje razrede, morate sjediti sami ili biti na razmaku od svojih prijatelja, poneki razredi i nastavnici su bili u samoizolaciji), ograničeni su vam treninzi i druge slobodne aktivnosti, prijatelje možda viđate rijeđe nego prije iz sve to jučer je potres gadno zatresao tlo pod nogama mnogima u Hrvatskoj.

Zbog svega što se posljednjih mjeseci događa, a što je utjecalo ne samo na nas odrasle, već i vas djecu, zanima nas kako ste? Kako provodite svoje vrijeme? O čemu najčešće razmišljate? Znate li kako se djeca i mladi mogu uspješnije nositi sa stresom?

Imamo vam potrebu reći da djeca i mladi različito reagiraju na stres i da je potpuno u redu da

  • Osjećate ljutnju i razdražljivost, da se vrlo lako razljutite i posvađate
  • Osjećate tugu i imate potrebu plakati ili biti sami i da vas svi ostave na miru
  • Osjećate strah i da ste zabrinuti za sebe, članove svoje obitelji i prijatelje
  • Ne možete baš spavati kao prije ili imate noćne more
  • Se ne želite družiti sa svojim vršnjacima ili biste najradije cijelo vrijeme bili s njima
  • Ponekad osjećate bol u stomaku, imate glavobolju ili osjećate umor

SVE su ovo normalne reakcije na NENORMALNU situaciju u kojoj se svi nalazimo. Vjerujemo da znate da potres i virusi nisu baš svakodnevna i uobičajena stvar i da ste čuli za izraz elementarne nepogode pa isto tako vjerujemo da znate da normalno i elementarna nepogoda nikako ne idu u istu rečenicu.

Ono što mi odrasli znamo je da je ponekad stvarno teško ono kako se osjećamo i što mislimo tako jednostavno reći i pokazati, čak i nama odraslima, a posebice djeci i mladima. Zbog toga vam sve ovo i pišemo jer vam želimo pomoći da se lakše nosite sa stresom ne samo sada nakon potresa i pandemije, nego i u buduće.

Donosimo vam nekoliko SAVJETA kako biti i ostati dijete, a nositi se sa stresom kao veliki!

  1. Potražite pomoć i podršku svojih roditelja, članova obitelji ili druge odrasle osobe kojoj vjerujete i koju volite. I mi odrasli kada smo tužni, ljuti, uznemireni ili imamo provlem tražimo podršku od drugih ljudi. Nekada to uključuje samo zagrljaj, a nekada razgovor, zajedničke aktivnosti ili pomoć oko nekog konkretnog zadatka.

Ne zaboravite „zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovora svima“

  • U redu  je da se osjećate i ljuto i tužno i uplaćeno. Svaki osjećaj je u ovom trenutku ok. Ako mislite da vam je previše to kako se trenutno osjećate, potražite pomoć kod prijatelja, roditelja, obitelji, nastavnika, psihologa ili pedagoga u školi ili kod neke osobe od povjerenja. Nama odraslima je važno da vi budete dobro i želimo vam pomoći da izrazite ono što osjećate, a da pri tome NE UGROZITE ni sebe ni druge.
  • Znate li što trebate napraviti u slučaju da dođe do novog potresa i kako možete zaštiti sebe? Ako znate – ODLIČNO – pripremljenost će vam svakako dati barem neki osjećaj sigurnosti. Ako ne znate, MOŽDA je ovo odlična prilika da se informirate. Pitajte odrasle što vam je činiti, možete na internetu pronaći upute kako postupati u slučaju potresa.
  • Što vam POMAŽE inače kada ste pod stresom ili kada se osjećate loše ili uznemireno? Slušate li glazbu? Čitate knjige ili stripove? Gledate li serije ili filmove? Vježbate? Crtate? Družite se s vršnjacima ili možda provodite vrijeme s kućnim ljubimcima?

Sada je pravo vrijeme da se bavite nekom od aktivnosti koja vam inače pomaže. Ako ne znate što vam pomaže možda možete iskoristiti nešto od gore nabrojanih aktivnosti ili razmislite što pomaže vašem najboljem prijatelju/prijateljici ili bratu/sestri ili nekom članu vaše obitelji, a što mislite da bi moglo i vama biti korisno.

  •  Važno je da održavate rutinu jer ona daje osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. Pokušajte se prisjetiti kako je izgledao vaš prosječan dan prošlu subotu. Možete ga čak i zapisati i pokušati se držati rasporeda u danima koji dolaze. Uvijek možete dodati nove i zanimljive aktivnosti koje otkrijete ili poželite raditi, ali je važno da se pridržavate rutine vezano uz spavanje, uzimanje obroka, brigu o osobnoj higijeni, tjelesnim aktivnostima i društvenim aktivnostima.
  • Budite oprezni prilikom traženja informacija na internetu. Nisu sve stranice pouzdane i neke vam mogu dati pogrešne informacije. Provjerite s odraslima jesu li određene stranice dovoljno sigurne i pružaju li vam korisne i važne informacije. Naša preporuka je da u ovim trenutcima izbjegavate vijesti, internet portale i medijska izvještavanja o potresu. Znamo da velik broj odraslih trenutno puno piše o tome i dijele brojne informacije, ali preporučamo da se vi posvetite više aktivnostima koje vas opuštaju i umiruju. Neki sadržaji u medijima mogu biti uznemiravajući, a mislimo da nije potrebno da se dodatno uznemirite posebno oko stvari koje ne možete promijeniti. Imajte povjerenja u nas odrasle da ćemo se poburit za sve one u potrebi i da ćemo im pružiti pomoć i podršku.
  • Ako ste primijetili da su vaši roditelji ili drugi članovi obitelji uznemireni, važno je znati da NISTE VI ZA TO KRIVI. Sjetite se svega što ste do sada pročitali o nošenju sa stresom i budite sigurni da će se oni pobrinuti za sebe i potražiti podršku u svojim prijateljima i obitelji. Vi ih uvijek možete zagrliti, reći im da ih volite, možda im bez ikakvog razloga skuhati kavu ili čaj ili donijeti čokoladu. TO nitko neće odbiti 😊
  • Budite u kontaktu sa svojim prijateljima – nazovite ih, pošaljite im poruku i provjerite kako su. Možete s njima razgovarati o tome što im je sada posebno teško kao i o tome što im pomaže. Možete dogovoriti neke zajedničke aktivnosti.
  • Razmislite o dobrim sttranama ovako teških iskustava – možete pitati i starije ukućane mogu li se oni sjetiti nekih dobrih stvari koje su uslijedile za vrijeme ili nakon rata? Sigurno ste vidjeli u medijima ili na društvenim mrežama da ljudi iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, dolaze pomoći osobama čije su kuće nastradale u potrebu. Ovako teška iskustva nas povezuju, spremni smo pomoći, zaboravljamo nevažne razlike, brižniji smo i osjetljivi za druge.
  • Vjerojatno ste nekada u životu čuli onu staru „što nas ne ubije, to nas ojača“, to ustvari znači da sve što smo u ovoj izazovnoj 2020. godini doživjeli, ma koliko teško bilo, oblikuje nas kao osobe. Učimo nove stvari, stječemo nova znanja i vještine i to će nam pomoći da se u budućnosti uspješnije nosimo s izazovima. Možda će nam donijeti i nova prijateljstva i poznanstva kao i nova iskustva. Vjerujemo da to vrijedi i za nas odrasle, a posebice za vas djecu i mlade!

Imamo vam potrebu dati i neke ideje za aktivnosti koje možete raditi sa svojim članovima obitelji danas, sutra ili u danima koji dolaze:

  • Zaigrajte neku od poznatih društvenih igara poput: Alias, Pictionary, Dixit, Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Država-grad-selo, Pogodi tko sam, Jamb, Uno i sl. Možete i zajedno s članovima svoje obitelji napraviti vlastitu društvenu igru ako ste kreativni i imate vremena i volje
  • Pogledajte neku zanimljivu seriju ili film. Ako već niste, svakako preporučamo film Izvrnuto obrnuto (Inside Out)
  • Napravite obiteljski kalendar 2020 godine – za svaki mjesec odaberite 1 najznačajniju stvar koja se dogodila
  • Napravite obiteljsku SIGURNU KARTU – zadatak je da napravite kartu vaših sigurnih mjesta. Pod tim svaki član obitelji opisuje mjesto ili mjesta na kojima se osjeća sigurno i zaštićeno.
  • Kreirajte SRETNU KUTIJU u vašoj obitelji – zadatak svakog člana obitelji je da u kutiju ubaci papiriće na kojima stoje opisi situacija u kojima su osjećali sretno i da nastave dodavati u kutiju papiriće svaki put kad se u budućnosti budu osjećali sretno. Istovremeno, kada se netko od članova obitelji osjeća tužno ili uznemireno, može izvući papiriće iz sretne kutije i razveseliti se ili možda dobiti ideju kako da si pomogne u konkretnoj situaciji.
  • Napravite KUTIJU ZA SAMOPOMOĆ – svaki član obitelji treba izraditi svoju kutiju za samopomoć u slučaju stresa. Kutija može sadržavati predmete koji vam pomažu, filmove, glazbu, fotografije ili simbole koji predstavljaju određenu aktivnost koja nam pomaže (npr.ako vam pomaže trčanje možete staviti sliku vas kako trčite ili staviti bocu za vodu koju nosite na trčanje ili znojnice ako ih nosite; ako vam pomaže druženje s prijateljima možete staviti neki zajednički predmet ili fotografiju). Nekada kad smo uznemireni ili tužni ne možemo se tako jednostavno prisjetiti što je ono što nam pomaže pa upravo ova kutija vam može biti od pomoći u takvim trenutcima.
  • Sastavite Playlistu glazbe koju najviše volite, možda čak možete organizirati i karaoke s članovima obitelji ili prijateljima

Za kraj, stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu su vam na raspolaganju ako imate osjećaj da ne možete sami ili da vam podrška vaše obitelji i prijatelja nije dovoljna

  • Zovite nas na 0800 606 606 (svakim radnim danom od 8-20 sati)
  • Zovite nas na 116 000 (24/7)
  • Pišite nam na Facebook-u ili Instagramu
  • Pišite nam na e-mail info@cnzd.org