19th Ave New York, NY 95822, USA

Obilježavanje Međunarodnog dana odgoja bez batina

batina

Batina je izašla iz raja?

Mi mislimo da nije.

Prema podacima istraživanja*, na uzorku od 3.644 učenika s područja cijele RH – tjelesno kažnjavanje (npr. šamaranje, čupanje za kosu, udarci po stražnjici) doživjelo je 41% djece, a tjelesno zlostavljanje (npr. udarce nogom ili udarce šakom u glavu) 23,6% djece.

Tjelesno kažnjavanje i zlostavljanje su nasilne odgojne metode koje sa sobom donose mnoge dugoročne nedostatke i štetne posljedice. Njima se ne postižu očekivani učinci, već dolazimo do neposredne poslušnosti.

Za nasilnim odgojnim postupcima češće posežu roditelji koji imaju narušeno tjelesno zdravlje, koji iskazuju da imaju psihičke poteškoće, koji imaju pozitivniji stav prema tjelesnom kažnjavanju, doživljavaju veću razinu stresa i percipiraju nedostatak podrške te su i sami bili izloženi nasilju u djetinjstvu.

Roditeljima preporučujemo da pružaju pozitivnu podršku i imaju očekivanja od svoje djece, ali im i daju  priliku za isprobavanje novih izazova. Važno je postavljati jasna i dosljedna ograničenja uz objašnjavanje pravila. Djeca koja budu odrastala u takvom okruženju će vjerojatnije biti samouvjerenija i motiviranija s dobrim vještinama kritičkog mišljenja u odnosu na ostale, poticat će im se društvena odgovornost, asertivnost i samoregulacija.

Ako se suočavate s roditeljskim izazovima i potrebna vam je pomoć, pozivamo vas da se obratite Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu kojega djeluje Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj.

*Ajduković, M., Rimac, I., Rajter, M., Sušac, N. (2012). Epidemiološko istraživanje prevalencije i incidencije nasilja nad djecom u obitelji u Hrvatskoj. Ljetopis socijalnog rada. 19. 367-412.