19th Ave New York, NY 95822, USA

Međunarodni dan nestale djece

dannestaledjece

U Republici Hrvatskoj tijekom 2020. godine po statistici MUP-a zabilježeno je 296 udaljavanja djece iz obiteljskog doma te 757 iz odgojnih ustanova. U čak 41 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma, dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u dvanaest slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

Veliki dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren je na razne kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima kada je dijete u bijegu. U zadnjih nekoliko godina veliki dio Europskih zemalja usmjerava svoju borbu na zaštitu djece na internetu kao jednom od velikih rizika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima.

Pandemija COVID-19 nije zaustavila nestanak djece: u 2020. godini temeljem prijava na telefonske linije 116000 koje djeluju u većini zemalja Europe, zabilježen je porast broja slučajeva za 17%.

Šokantna je procjena da je na internetu svakodnevno aktivno preko 750.000 predatora, a na žalost svake godine sve je više djece koja postanu žrtve vrbovanja što ih čini rizičnijima za nestanak.

Upravo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u svrhu borbe protiv fenomena nestale djece,  već gotovo deset godina vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 116000 – usluge s posebnom socijalnom osjetljivosti) te Centar za sigurniji Internet, čime pruža jednu bitnu uslugu građanima Republike Hrvatske u zaštiti njihovih najmlađih sugrađana.