19th Ave New York, NY 95822, USA

Najbolji crtići

crtici

Piše: Karla Generalić

 

Svi vežemo lijepe uspomene uz crtiće. Crtići mogu biti medij kroz koji djeca upoznaju životinje, biljke, boje na novi načun, no isto tako pomažu djeci, a vjerujemo i odraslima, da se smire i opuste.

Zašto su crtići dobri za djecu:

1.Sadržaj (određenih crtića) može imati pozitivan učinak na emocionalni, mentalni i kognitivni razvoj djeteta.

2.Crtići poboljšavaju maštu. Gledanje crtića ne mora biti pasivno, može biti interaktivno i može potaknuti maštu i interes za širok raspon tema.

3.Djeca se upoznavaju s novim svjetovima gdje je puno toga moguće, upoznaju kroz crtiće različite životinje, ljude, mjesta te različita vremenska razdoblja.

4.Crtići potiču bolji vokabular, a čak pomoću njih mogu naučiti i nove riječi stranog jezika. Također ih uči komunicirati s prijateljima, vršnjacima i članovima obitelji.

5.Crtići uče djece moralnosti te daju lekcije o životu. Sve priče imaju neku pouku o dobroti, empatiji, nenasilji, zahvalnosti, strpljenju, prijateljstvu, uvažavanju, poštenju, ljubavi, sportskom duhu i važnosti timskog rada.

6.Gledanje crtića potiče djecu da se osjećaju bolje, potiče izlučivanje endorfina i smanjuju stres.

7.Crtići pomažu u stvaranju uspomena i okupljaju obitelj zajedno. Bez obzira na godine, svi vole gledati crtiće te se oni smatraju jednom od univerzalnih aktivnosti za cijelu obitelj.

8.Crtići promiču zdrave uzore koji mogu pomoći pri izgradnji samopouzdanja.

Zbog načina življenja, jako je teško djeci zabraniti gledanje crtića, ali ono na što roditelji mogu utjecati je izbor crtića koji utječu pozitivno na razvoj djece te na vrijeme povedeno na gledanje crtića. Također, kao roditelji možete pričati s djecom o sadržaju te kritičkom razmišljanju.

Koji crtić najviše volite gledati s vašim djetetom? Koji je po vama najbolji crtić?

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.