19th Ave New York, NY 95822, USA

Participacija djece

partic

Piše: Karla Generalić

Možete li se sjetiti trenutka kada ste kao dijete bili sudionik u donošenju odluka? Možda je to tijekom djetinjstva bila neka mogućnost sudjelovanja u obitelji ili pak društvu? Ako se uspijete prisjetiti toga, sjećate li se popratnih osjećaja?

Moguće da ste bili sretni, ushićeni, ponosni, ali čak i frustrirani. No, što nam govore istraživanja?

Rezultati pilot istraživanja vezanog uz ishode i učinke dječje participacije pokazuju da da djeca stalno imaju osobne koristi od aktivnog sudjelovanja, razvijaju veću svijest o svojim pravima, imaju više samopouzdanja i povišeno samopoštovanje, usvajaju vještinu vođenje te im poboljšava se samopouzdanje za pregovore s odraslima. Isto tako utvrđeno je da djeca žele imati više mogućnosti za sudjelovanje na svim razinama zajednice i da imaju mnogo toga za ponuditi u smislu transformacije društva.

Kako bismo djeci pružili najbolju zaštitu, moramo paziti da im ostvarimo mogućnost za rast, učenje, razvijanje sposobnosti i talenata, odrastanje u obitelji, sigurnost, zaštitu, ali isto tako ne treba zaboraviti i omogućavanje prava na participaciju. Osim što participacija može pozitivno utjecati na dječji rast i razvoj, ona priprema djecu da jednog dana budu aktivni i odgovorni građani.

Što mi kao odrasli možemo učiniti povodom toga?

Djeca vole aktivno sudjelovati u grupama s prijateljima i obiteljskim aktivnostima. Kao sudionici, djeca osjećaju da su napravili razliku. Ta razlika može biti mala kao sadnja sjemenke ili pak uključivanje djeteta u kupovinu vlastite sobe. Iskustva u ranom djetinjstvu često se ne shvaćaju ozbiljno, a prilike za izgradnju građanstva i građanskog identiteta izgubljene su u svijetu u kojem vladaju ideje odraslih, a dječje ideje se često odbacuju kao maštovite i nerealne.

U tom kontekstu odrasli bi trebali biti osjetljivi na dječja prava, razumjeti ih, dok bi zajednica trebala imati pozitivniji stav prema djeci. Kako bi poticali dječju participaciju roditelji mogu:

  • Obavljati aktivnosti sa svojim djetetom, kao što je zajedničko igranje košarke.
  • Aktivno tražiti načine na koje dijete može sudjelovati kod kuće, u školi i u zajednici, kao što je organiziranje igre s drugom djecom.
  • Prisustvovati dječjem događaju, kao što je priredba.
  • Pružanje pozitivnog potkrepljenja, kao što je davanje pohvale ili nagrade.
  • Učiniti sudjelovanje “zabavnim”.
  • Poticati i pomagati djetetu da se uključi u aktivnosti s prijateljima.
  • Pripremati dijete za uspješno sudjelovanje, kao što je pomoć djetetu da unaprijed razvije vještine potrebne za aktivnost.
  • Educirati svoje dijete o načinima sudjelovanja i njegovim prednostima.

https://www.childtochild.org.uk/child-participation/participation-matters

https://www.canchild.ca/en/resources/236-parent-needs-and-strategies-for-promoting-child-participation-what-we-learned-from-developing-the-participation-and-environment-measure-for-children-and-youth-pem-cy

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.