19th Ave New York, NY 95822, USA

Stvari za koje mi je žao što ih prije nisam znala

znanje

Piše: Karla Generalić

Stvari za koje mi je žao što ih prije nisam znala – za djecu:

  1. Sve dolazi u svoje vrijeme. Iako jedva čekate odrasti, ići na kave s prijateljima, voziti auto, pričati o dečkima ili curama, a da ne zvučite djetinjasto, biti vani do koliko god sati vi želite, to dolazi u svoje vrijeme. Sjećam se kako sam s prijateljicama i prijateljima jedva čekala biti starija i samo se tome nadala, dok one stvari koje su mi se događale uopće nisam cijenila. Žao mi je što djeca nekada ne znaju (kao što ni ja nisam znala) : okej je ne šminkati se u školi, okej je kada moraš ići prvi doma, okej je kada ne želiš piti ili pušiti ako svi to rade. Okej je biti dijete i okej je uživati u djetinjstvu. Odraslo doba će doći, a ono nosi jako puno tereta za koji možda ni ne znate da postoji, a do tada uživajte u ovim godinama koje imate.
  2. Dojmovi koje imate o drugima koje su stvorene na temelju priča ili društvenih mreža, su samo predrasude – upoznajte tu osobu! Iako svi nekada imaju negativne predrasude o jednoj osobi na temelju društvenih mreža, zapamtite da su to društvene mreže, a one ne čine osobu. Prvo ju upoznajte, popričajte s njom, pričajte o svojim interesima i hobijima. Ono što ćete čuti od te osobe vas može iznenaditi. Ja znam koliko sam u vašim godinama imala predrasude o ljudima koje nikada nisam upoznala, a kada sam ih upoznala bilo mi je jako žao što sam uopće imala takva razmišljanja.
  3. Popularnost nije najbitnija. Nekada se čini da je bitno koliko netko ima lajkova na Instagramu, pogledanih storyija, broja followersa i lijepih slika. Ali to u odraslom svijetu stvarno nije bitno. Kada dođete na fakultet, više se ljudi ne gledaju tko je bio „elita“ ili tko je bio „popularan“ u svoje vrijeme. Ako u dvadesetim godinama ni u odrasloj dobi to nije bitno, zašto si sada stvarate taj pritisak da je bitno? Ne morate se fokusirati na popularnost jer ona kroz godine gubi definiciju, fokusirajte se na stvaranje lijepih uspomena u svom školovanju, sa prijateljima te gradite sebe kao osobu jer to je bitno.

 

Stvari za koje mi je žao što ih prije nisam znala – za roditelje:

  1. Nekada treba reći i NE. Kada djeca žele neku igračku ili kada žele ostati vani kasnije „jer svi njegovi prijatelji ostaju“, uredu je reći :“Ne.“. Ali iza tog ne, mora slijediti objašnjenje koje ne smije biti :“Zato što sam tako rekao ili rekla.“  Dijete ništa na temelju toga neće naučiti i samo ćete dobiti pobunu od djeteta ili besmislenu svađu.
  2. Iza svake greške stoji jedna jako dobra lekcija. Izrazito je teško odgajati dijete, a da se ne propotkujete jesu li vaše metode i načini najbolji za dijete. Dokle god se propitkujete, na dobrom ste putu. Ako nekada i pogriješite recite svom djetetu da ste pogriješili, recite mu zašto ste postupili tako kako ste postupili te mu objasnite da i odrasli nekada griješe. Niti jedan roditelj nije savršenost, mnogi od nas prave greške, ali ako uvidite grešku i naučite nešto dajte dobar primjer i sebi i dvom djetetu i od greške ste napravili primjer i lekciju.
  3. Posvetite dio svog vremena sebi. Zapamtite da niste samo otac ili samo majka. Vi ste muž, žena, prijatelj, prijateljica, kćerka, sin. Imate još mnogo uloga u svom životu koje nisu samo roditeljske. Iako djeca i posao najviše okupiraju vaš život, nekada pošaljite dijete kod bake ili djeda, prijatelja ili ranije na spavanje i uživajte u društvu supružnika, prošećite malo gradom ili čitajte najdražu knjigu. Nekada se trebate posvetiti sebi da shvatite da niste samo roditelj, vi sto još mnogo više od toga, stoga njegujte i druge uloge koje jeste.

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.