19th Ave New York, NY 95822, USA

Utjecaj životinja na djecu

zivotinjedjete

Piše: Karla Generalić

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je pet friendly poludnevni boravak koji su posjetili brojni ljubimci od zamorca, putnika iz Vukovara, do psa Mochita i patke Montea.

Svaki put kada bi ljubimac ušetao u naš poludnevni boravak, unio bi sreću i veselje među našim korisnicima, ali i zaposlenima.

Jeste li znali da odnos djeteta i ljubimca može utjecati na samopoštovanje i samopouzdanje djeteta? Osim toga kućni ljubimci mogu pomoći u razvoju povjerenja, neverbalne komunikacije suosjećanja, odgovornog ponašanja i empatije.  Naši nas voljeni prijatelji uče o ljubavi, naklonosti i odanosti. Djeca često pričaju s njima, kao što pričaju i sa svojim plišancima, te se nazivaju sigurnim primateljima tajni i privatnih misli. Pružaju nam lekcije o životu, rođenju, bolesti, brzi, reprodukciji, nesreći, smrti i žalosti. Mogu biti sigurni primatelji tajni i privatnih misli – djeca često razgovaraju sa svojim ljubimcima, kao što to rade sa svojim plišanim životinjama. Zbog njih djeca povećavaju povezanost sa prirodom te tako poštuju i druga živa bića.

Naši korisnici isto imaju svoje ljubimce koje obožavaju i od kojih mnogo toga nauče. Što su vas vaši kućni ljubimci naučili u životu?

https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Pets-And-Children-075.aspx

Projekt „Zajedno s vama – savjetovalište za djecu, mlade i obitelj“
financira Osječko-baranjska županija.