19th Ave New York, NY 95822, USA

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

SOTP

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama”. Nužno je obilježavati današnji dan kako bi se šira javnost upoznala s problematikom raširenosti opojnih droga, ali i nužnosti da se ta raširenost prevenira. 

Epidemija COVID-19 utjecala je na prilagodljivost kriminalnih aktivnosti u području potražnje i konzumacije opojnih sredstava. Preko dark weba Hrvati sve češće naručuju drogu koja im se dostavlja na adresu putem pošte, a zatim se ta narudžba plaća bitcoinom. Hrvati isto tako preko društvenih mreža i aplikacija vezanih uz kriptiranu komunikaciju lakše dolaze do droga. Trend ovih načina nabavljanja se može vidjeti u smanjenom fizičkom kontaktu te plaćanja u gotovini.  

Što nam govore istraživanja? 

Istraživanja provedena 2019. godine su pokazala kako se udvostručio broj odraslih osoba te mlađih odraslih osoba koje konzumiraju ilegalnu drogu.  

U Hrvatskoj raste trend povećanja domaće proizvodnje kanabisa kojeg konzumiraju sve osobe bez obzira na dob. U 2011. godini kanabis je konzumirala svaka deseta osoba, dok je istraživanje u 2019. godini pokazalo da je kanabis konzumirala svaka peta mlađa odrasla osoba.  

Isto tako u Hrvatskoj je porasla konzumacija kokaina za 4 puta u 2019. godini te podaci govore da svaka 25 mlađa odrasla osoba je konzumirala kokain.  

Analiza otpadnih voda u Republici Hrvatskoj pokazuje da se Zagreb nalazi na prvom mjestu u Europi što se tiče dnevne potrošnje amfetamina, što se tiče konzumacije ecstasyja Hrvatska se nalazi na 9 mjestu u Europi. Kokain i ecstasy se češće koriste vikendima, dok se amfetamin konzumira jednako u svim danima tjedna.  

Konzumacija droga može uzrokovati smrt i razne bolesti, što nam govori statistika? 

U Europskoj uniji 2019. je bilo minimalno 5141 smrtnih slučajeva zbog predoziranja drogom. 

U 2019. godini je zabilježeno 849 novih dijagnoza HIV-a i 266 novih slučajeva AIDS-a koji se pripisuju intravenskoj uporabi droga. 

2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 2 636 kaznenih djela povezanih s drogama među kojima je bilo 219 mlađih odraslih te 46 maloljetnika. 

5 stvari koje možete učiniti ako se brinete koristili li vaše dijete neka psihoaktivna sredstava:

– iskreno razgovarajte s djetetom o svojim brigama

– upoznajte se s tim kako vaša djeca provode slobodno vrijeme – upravo tada se razvijaju njihovi interesi

– potičite djecu na primjereno ponašanje – dajte im povratnu informaciju vezano za njihovo ponašanje i ne etiketirajte ih kao loše osobe zbog nekog ponašanja

– radite na vašem odnosu – to je odgovornost nas odraslih i potrebno je raditi na tome svakodnevno

– u slučaju potrebe, javite se stručnjacima.

Naš Centar provodi razne preventivne aktivnosti u području problema ovisnosti. Svakodnevnim radom u poludnevnim boravcima odgajatelji uključenoj djeci prenose informacije o ovoj temi. S problemima ovisnosti ponekad se susrećemo i u radu s mladim počiniteljima kaznenih dijeta te kroz rad s osobama koje su u tretmanu našeg savjetovališta.

Javite nam se na sljedeće kontakte ako vam naši stručni djelatnici mogu pomoći:

Web https://cnzd.org/savjetovaliste/

E-mail: info@cnzd.org

Telefon: 031/272-95

Izvor:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/06/Rastovi%C4%87-RAVNATELJSTVO-POLICIJE-UPRAVA-KRIMINALISTI%C4%8CKE-POLICIJE.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/06/Usporedba-stanja-problematike-droga-EU-RH_2021.docx-final.pdf