19th Ave New York, NY 95822, USA

Filmovi koje trebate pogledati sa svojom djecom

filmoviobitelj

Piše: Kristina Ninić, volonterka

Rad na temama mentalnog zdravlja može imati različite pristupe, a kao jedan od njih je svakako poticanje rasprave i razgovora s djecom i mladima nakon pogledanih filmova. Donosimo vam neke od prijedloga filmova (animiranih i igranih) koji vam mogu u tome pomoći.

Možda bi se neki očekivani popis sastojao isključivo od animiranih dugometražnih filmova koje najčešće vežemo za pojam djetinjstva, no popis u nastavku imati će pomalo svega i sukladno tome, bavit će se različitim temama. To ne znači da, ukoliko se određeni film ne slaže sa vašim svjetonazorima, uvjerenjima, stilom odgoja ili pak dobi i interesima vašeg djeteta, da sve navedene filmove morate pogledati. Dapače, popis je šarolik upravo zato da što širem spektru roditelja i djece da ideju i inspiraciju pri odabiru filmova za gledanje uz topli čaj i kokice. Neki su filmovi prvenstveno zabavni i humoristični, drugi se bave nekim ozbiljnijim temama dok su neki usmjereni na odrastanje, ekološku osviještenost te brigu i svijest o drugima. Pa krenimo s listom.

Animirani film: „Inside out“ (2015.)

Emocije su toliko kompleksna pojava da bi ih se gotovo moglo nazvati nadnaravnim entitetom. Toliko različite, složene, individualne, snažne, istovremeno pokretači i najsnažnije kočnice. I mi odrasli, koji volimo vjerovati da dajemo dobar model djeci, često ne znamo ovladati emocijama. Vrlo često, razlog je naša nemogućnost da ih uopće prepoznamo. Kroz ovaj, vizualno zanimljiv animirani film, djeca imaju priliku na njima svojstven način, kroz smijeh i suze (direktno iskustvo) učiti o emocijama, o važnosti priznavanja, razgovora i ispoljavanja svih emocija, onih pozitivnijih, ali i onih koje su ponekad malo neugodne.

 

Animirani film: „Up“  (2009)

Ovaj dirljivi film kroz humor predstavlja realne probleme, strahove i borbe između dva svijeta. Svijeta starih i svijeta mladih. Priča prati dječaka Russela i starijeg djedicu Carla u njihovim avanturama punim sukoba, ali jednako tako i ljubavi i prihvaćanja. Film se bavi problematikama kao što su: nošenje s gubitkom, prihvaćanje smrti bliske osobe, depresijom, nesrazmjerom i osuđivanjem s obzirom na generacijske razlike, usamljenošću i općem traženju dobrog u ljudima. Zaključno, „Up“ je prekrasna međugeneracijska priča koja nam pomaže shvatiti kompleksnost odnosa s obzirom na dob, uočiti sve one pozitivne ishode koje sudionici tih odnosa imaju (kako mladi mogu pomoći starijima i obrnuto), a pogotovo na uočavanje radosti i onog dobrog u životu.

 

Animirani filmovi (anime): „Ponyo“ (2008.) i „Princeza Mononoke“ (1997.)

Filmove studio Ghibli ne može se dovoljno nahvaliti, od zapanjujuće animacije do tako vješto maskiranih pouka i poruka, teško se odlučiti za onaj jedan posebni. „Ponyo“ je prekrasna priča o neočekivanom prijateljstvu, o uvažavanju i prihvaćanju različitosti kao prilike za učenje, o brizi za druge i, kao i uvijek u filmovima navedenog studija, o važnosti prirode koja je snaga i pokretač cijeloga svijeta. Sličnim se temama bavi i „Princeza Mononoke“ (preporučljivo za stariju djecu). Ovaj film usmjeren je na ekološku održivost, na važnost simbioze čovjeka i prirode, svega onoga pozitivnog i negativnog što iz tog odnosa proizlazi. Još jedan često preporučivani film navedenog studija je i animirani film „Spirited away“ (2001.) kojeg svakako preporučam pogledati.

 

Igrani film: „Hachiko-priča o psu“ (2009)

Čini se da u posljednjih nekoliko godina postajemo svjesniji sreće i ljubavi koje u nas unose životinje, ali i uloge koje u njihovim životima imamo mi ljudi. Posebnu radost donose upravo psi, čovjekovi najbolji prijatelji. Ova emotivna priča o posebnom prijateljstvu jednog čovjeka i psa koja premašuje sva očekivanja i emocije koje se mogu opisati riječima, nikoga neće ostaviti bez suza. Film je snimljen prema istinitom događaju.

 

Igrani film: „Crveni pas“ (2011)

Snimljen prema istoimenom romanu (opet, prema istinitom događaju), film prati „Crvenog psa“ i jednog, njemu posebno dragog, vozača autobusa. No „Crveni pas“ nije pas kao svaki drugi, on nije vjeran prijatelj samo jednom čovjeku, već velikom broju ljudi koje susreće na svojim uzbudljivim avanturama (svaka nosi svoju priču). Priča će zasigurno, kao i prethodna, na oči izmamiti suze. Preporučam svim ljubiteljima životinja i drugačijim pričama o istima.

 

Igrani film: „Saved“ (2004)

Jedan od boljih filmova namijenjenih adolescentima i problematici odrastanja i nošenja sa izazovima i stresovima koji uz navedeni period dolaze. Film prati adolescenticu Mary koja, u želji da pomogne tadašnjem dečku (s problemom koji neću navesti u opisu) ostane trudna. Kroz film, pratimo promjene protagonistice koja, s obzirom na osudu okoline koje je dio (katolička škola koja strogo osuđuje trudnoću, homoseksualnost i sl.), nastoji prebroditi sve nedaće koje pred nju postavlja okolina, ali i sama trudnoća. Kako se mijenja Mary, tako se mijenjaju i oni u njezinoj okolini, a film nam omogućava praćenje istoga. Kroz humor, film odlično prikazuje važnost prijateljstva, razumijevanja i prihvaćanja različitosti, pružanja podrške te odmicanja od površnog stvaranja dojmova i suda o drugima.

 

Igrani film: „Thomboy“

Francuski film koji se bavi suvremenim i ozbiljnim, te sve zastupljenijim temama rodnog opredjeljenja i općeg propitivanja vlastitog identiteta te odnosa okoline prema navedenom. Film prati Laure, djevojčicu koja započinje putovanje propitivanja vlastitog roda i identiteta te odnos okoline prema promjenama u svim područjima života. Svaka minuta filma prožeta je uvidom u tešku, tužnu i bolnu Laurinu svakodnevnicu te onih oko nje.

 

Igrani film: „Instant family“ (2018)

Ova emotivna komedija prati živote novonastale obitelji te njihovih nedaća i neobične svakodnevnice. Kroz humor, film se bavi ozbiljnom problematikom o kojoj se rijetko govori. O izazovima udomiteljstva i posvajanja. Dakle, priča prati bračni par, koji ne može imati vlastitu, koji kroz udomiteljstvo i posvajanje adolescentice i njezinog brata i sestre, nastoji osnovati skladnu obitelj. Naravno, proces nije lak, ali svakako, film će vas i rasplakati i nasmijati.

 

Igrani film: „ The edge of seventeen“ (2016)

Slatke adolescentske muke, prve ljubavi, ugrožena prijateljstva, opća zbunjenost, škola i školski problemi i općenito problem odrastanja. Ova komedija na humorističan način prikazuje priču adolescentice nezadovoljne svojim srednjoškolskim životom koji postaje izvor još veće zadovoljstva kada prijateljstvo pukne radi dečka. Sve je to prilika da protagonistica sklopi jedno zaista neobično prijateljstvo. Dijalozi i karakteri likova podsjećaju na realne situacije što ih čini smješnijima i bliskijima gledatelju.

 

Igrani film: „The intouchables“ (2011)

Prva pomisao kada čujemo riječ invaliditet je „tragedija“. Pomišljamo na kraj života i besmisao, razmišljamo o onome što taj netko ne može. Ovo je priča o Philippeu, čovjeku u invalidskim kolicima koji koristi usluge osobnog asistenta. I iako se čini kako se ova dvojica protagonista neće slagati, ostatak filma uvjerava nas upravo u suprotno i ruši stereotipe o tome što osobe s invaliditetom mogu ili ne mogu. Osnažujuća priča o borbi, prihvaćanju, razumijevanju, osobnom rastu i prijateljstvu. Ovaj film nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a potaknut će na razmišljanje o zahvalnosti, osobnoj snazi i promjeni stavova prema osobama s invaliditetom.

 

Kao što se da naslutiti, lista je zaista duga. Toliko je različitih filmova koje jednostavno treba pogledati, toliko ih još nije stalo na ovu listu. Ovi su filmovi samo primjer, samo ime koje možete upisati u tražilicu, pa ako vam se svide, pronaći njima slične. To ne znači da vam se ovi filmovi moraju svidjeti, mišljenja i ukusi su subjektivni. Ukoliko vi imate određene prijedloge ili ste baš bili oduševljeni nekim filmom, svakako podijelite savjete i ideje što gledati na one pospane, kišne dane.