19th Ave New York, NY 95822, USA

Je li zarazno? Utječe li roditeljska ovisnost o internetu na ovisnost o internetu njihovih adolescenata?

roditelji_ovisnost_net

Opsežna istraživanja pokazala su da su različiti obiteljski čimbenici, poput niske obiteljske kohezije i ograničenog roditeljskog nadzora, povezani s ovisnošću o internetu kod adolescenata.

Što govore istraživanja?

Utvrđeno je da stilovi roditeljstva predviđaju ovisnost o internetu. Istraživanja ukazuju na to da postoji negativna veza između ovisnosti o internetu i popustljivog roditeljskog stila (manje granica u odgoju – veća učestalost ovisnosti), dok su s druge strane, zaštitno-zahtjevni stil roditeljstva i autoritarni roditeljski stil utvrđeni kao značajno pozitivno povezani s ovisnošću o internetu.

Nadalje, permisivni, tj. popustljivi roditeljski stil pridonosi stvaranju visoke razine samoregulacije kroz razvoj sigurne privrženosti, što zauzvrat učinkovito smanjuje sklonost djece ovisnosti, a zanemarujuće roditeljstvo rezultira stvaranjem nesigurne privrženosti kod djece, pri čemu dimenzije nesigurne privrženosti čine osobu podložnom ovisnosti, slabeći samoregulaciju.

Zanimljivo istraživanje provedeno je s ciljem provjere tumače li roditeljska ovisnost o internetu i roditeljski nadzor korištenja digitalne tehnologije ovisnost o internetu kod njihovih adolescenata. Ovo istraživanje provedeno je na 168 roditelja adolescenata, pretežno ženskih roditelja. Rezultati su pokazali da je veća vjerojatnost da će adolescenti biti ovisni korisnici interneta kada su i njihovi roditelji bili ovisni korisnici interneta. Ovi rezultati sugeriraju da se programi obiteljskog savjetovanja ne trebaju usredotočiti samo na rad s adolescentima, već bi trebali pomoći roditeljima da pokažu konstruktivne i uravnotežene digitalne navike i sami postanu pozitivni uzori.

Rezultati ovoga, ali i dosta sličnih istraživanja pokazuju koliko je važno za roditelje da budu uzor u korištenju tehnologije i da imaju produktivnije rasprave sa svojim adolescentima o ovoj temi. Rezultati također ukazuju na potrebu boljeg znanja i opismenjavanja u komunikaciji s adolescentima o prekomjernom korištenju interneta.

Izvor:

Dogan, H., Bozgeyikli, H. i Bozdas, C. (2015). Perceived parenting styles as predictor of internet addiction in adolescence. International Journal of Research in Education and Science, 1(2), 167-174.

Zeinali, A., Sharifi, H., Enayati, M., Asgari, P. i Pasha, G. (2011). The mediational pathway among parenting styles, attachment styles and selfregulation with addiction susceptibility of adolescents. Journal of Research in Medical Sciences, 16(9), 1106-1121.

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/08944393221117408