19th Ave New York, NY 95822, USA

Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje (faza III)

U siječnju je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započeo je s provedbom projekta Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje – program prevencije elektroničkog nasilja (faza III)

Projekt je odobrio Središnji državni ured za demografiju i mlade, Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću  i Državnog proračuna za 2021. god.

Projekt se provodi u partnerstvu s Dom za odgoj djece i mladeži Zadar i Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave.

Ukupna vrijednost projekta je 75.000,00 kn.

Kratki opis projekta

Prevencija elektroničkog nasilja nad i među mladima te zaštita mentalnog zdravlja mladih pružanjem usluge psihosocijalnog savjetovanja, provođenjem edukativnih aktivnosti, izradom inovativnih alata i usluga, te provođenjem promotivnih aktivnost.

Projekt „Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje – program prevencije elektroničkog nasilja – faza III“ usmjeren je upravo na prevenciju elektroničkog nasilja nad i među mladima i zaštitu mentalnog zdravlja mladih pružanjem usluge psihosocijalnog savjetovanja, provođenjem edukativnih aktivnosti, izradom inovativnih alata i usluga, izradom programa prevencije u lokalnim zajednicama te edukacijom stručnjaka na području Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Požeško – slavonske, Virovitičko – podravske, Splitsko – dalmatinske, Primorsko – goranske, Zadarske županije i Grada Zagreba, a sve s ciljem odgovaranja na gore navedene probleme i potrebe djece i mladih. Projekt kao i sve njegove aktivnosti temelji se na znanstvenim spoznajama, provjerenim i utemeljenim preventivnim programima i aktivnostima, okuplja tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom na području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima te je temeljen na detektiranim potrebama i interesima ciljne skupine do kojih smo došli kroz do sada uspješno provedene projekte usmjerene na prevenciju elektroničkog nasilja. Projekt se nastavlja na program koji je razvijen 2018./2019. godine i cilj mu je osigurati kvalitetne i sveobuhvatne programe za djecu i mlade, a posebno stručnjake s područja cijele RH koji će se moći adekvatno boriti s problemom elektroničkog nasilja te razvijati preventivne programe u svojoj lokalnoj zajednici.

Ciljevi projekta

Unaprjeđenje kvalitete života mladih, zaštita mentalnog zdravlja i prevencija elektroničkog nasilja nad i među mladima pružanjem usluge psihosocijalnog savjetovanja, provođenjem edukativnih aktivnosti, izradom inovativnih alata i usluga, izradom programa prevencije u lokalnim zajednicama te edukacijom stručnjaka na području Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Požeško – slavonske, Virovitičko – podravske, Splitsko – dalmatinske, Primorsko – goranske, Zadarske županije i Grada Zagreba.

 

U svrhu ostvarivanja općeg cilja postavljeni su sljedeći specifični ciljevi:

  1. Smanjenje pojavnosti elektroničkog nasilja nad i među mladima provođenjem edukativnih aktivnosti za mlade i izradom inovativnih alata i usluga.
  2. Unaprjeđenje suradnje, znanja i vještina stručnjaka iz područja socijalne skrbi, odgoja, obrazovanja i zdravstva u području sigurnosti i zaštite djece na internetu s posebnim naglaskom na prevenciji elektroničkog nasilja nad i među mladima te izradi programa prevencije elektroničkog nasilja na lokalnoj razini.
  3. Unaprjeđenje kvalitete života mladih i zaštita mentalnog zdravlja mladih pružanjem usluge psihosocijalnog savjetovanja i poticanjem mladih na preuzimanje aktivne uloge u društvenoj zajednici.
  4. Informiranje i senzibiliziranje javnosti o problemu elektroničkog nasilja te poticanje na prijavu istog.

Trajanje projekta

1.1.2022. – 31.12.2022.

Partneri

  • Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb Dugave
  • Dom za odgoj djece i mladeži Zadar