19th Ave New York, NY 95822, USA

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sudjelovao na proslavi 20 godina postojanja organizacije Missing Children Europe

missingchildreneu

Iza Centra za nestalu i zlostavljanu djecu važan je događaj.

Organizacija Missing Children Europe, koje je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu član proslavila je 20 godina postojanja.

Tim povodom održana je konferencija Under the Radar: Towards More Integrated Child Protection Responses for Children who Run Away from Home or Care na kojoj su sudjelovali predstavnici svih država članica, ali i važni suradnici ove velike međunarodne organizacije.

Snažna svjedočanstva djece koje imaju iskustvo bježanja od kuće ili iz institucije o razlozima bijega te osjećajima koji su u vrijeme prije, tijekom i nakon bijega javljali nikoga nisu ostavila ravnodušnim.

Predstavljeni su i rezultati RADAR projekta – istraživanja koje je provedeno u razdoblju od 2020. do 2022. godine s ciljem dubljeg razumijevanja razloga bjegova kod djece te iskustava i okolnosti prije i nakon bijega.

Istraživanje je pokazalo kako su problemi koje djeca doživljavaju kod kuće jedan od glavnih faktora rizika koji u konačnici dovode do odluke o bijegu. Problemi mentalnog zdravlja kao razlog bijega navelo je čak 50% djece, a djeca koja se nalaze u institucijama navela su kako su prekapacitiranost domova za djecu te nestabilnost i napetost unutar primarne obitelji glavni razlog bijega.

Analiza poziva na europski harmonizirani broj za nestalu djecu 116 000 pokazala je kako se čak 68% poziva odnosilo na bijeg djece iz obiteljskog doma, a 328 djece izjavilo je kako je od kuće bježalo učestalo.

Njezino Veličanstvo Kraljica Belgije Matilde i Njihova Veličanstva Kralj Albert II i kraljica Paola koji pružaju dugogodišnju podršku ovoj organizaciji ugostili su članove i brojne uzvanike na svečanoj dodjeli nagrada i svečanoj večeri povodom 20-te obljetnice na kojoj su sudjelovali i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Neke od glavnih poruka 20-te obljetnice:

  • razvijanje odnosa s djecom glavni je i najvažniji prediktor sreće svakog djeteta i prevencije bjegova djece,
  • međunarodna i međusektorska suradnja ključni su kod prevencije bjegova, ali i uspješnog povratka djece svojim domovima,
  • stručnjaci trebaju ulagati kontinuirane napore u razumijevanje razloga bjegova kod djece i individualnih iskustava kako bi prevenirali iste.