19th Ave New York, NY 95822, USA

Mentalno zdravlje u fokusu: Predstavljamo Savjetovalište za djecu, mlade i obitelji Podgorača

1 naslovna-09

U današnjem svijetu gdje su izazovi svakodnevnice postali sve kompleksniji, mentalno zdravlje postaje jedan od ključnih aspekata dobrobiti svakog pojedinca, a posebno djece i mladih. U ruralnim sredinama kao što je Podgorač, problematika mentalnog zdravlja često ostaje zanemarena zbog nedostatka financija ili jednostavno zbog stigme koja ga prati. Zato je projekt Savjetovališta za djecu, mlade i obitelji Podgorača u istoj mjeri i potreba i nužda.

Ruralne sredine često se suočavaju s jedinstvenim izazovima kada je riječ o pružanju zdravstvene skrbi, uključujući i mentalno zdravlje. Ograničeni pristup financijama, loša prometna povezanost i manjak edukacije o mentalnom zdravlju čine da mnoge obitelji osjećaju kako su prepuštene same sebi. U takvim okolnostima, mnogi se mladi i njihove obitelji osjećaju izolirano, ne shvaćajući da nisu sami u borbi sa svojim problemima.

Savjetovalište za djecu, mlade i obitelji Podgorača nastoji premostiti tu prazninu. Projekt je pokrenut s vizijom u kojoj svako dijete i  svaka obitelj zaslužuju pristup stručnoj pomoći i resursima. Uz tim stručnjaka s bogatim iskustvom u području mentalnog zdravlja, pružaju se individualizirani savjetovadni susreti, radionice i edukativni programi koji odgovaraju specifičnim potrebama svakog korisnika.

Ono što čini Savjetovalište posebnim je njegov integrativni pristup korisnicima. Osim individualnih susreta, naglasak je stavljen i na rad s obiteljima. Prepoznajući da je obiteljska dinamika često ključna za razumijevanje i rješavanje problema, djelatnici Centra rade na jačanju komunikacije unutar obitelji, rješavanju konflikata i obnavljanju povjerenja. Ovaj holistički pristup omogućava obiteljima da se osjećaju podržano i razumijevano, stvarajući prostor za napredak.

Osim direktnih usluga, Savjetovalište aktivno radi na podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja unutar zajednice. Kroz različite edukativne inicijative, radionice i suradnju s lokalnom školom, područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad i drugim relevantnim organizacijama, pruža se edukacija koja pomaže u razbijanju stigme i predrasuda o mentalnom zdravlju.

Cilj je osnažiti zajednicu da prepozna znakove i simptome mentalnih izazova te da se aktivno uključi u pružanje podrške onima koji je trebaju.