19th Ave New York, NY 95822, USA

Edukacija u NCMEC-u

ncmecposjet

Voditelj Centra, Tomislav Ramljak je sa stručnim suradnicama, socijalnom radnicom Anom Veočić i psihologinjom Martinom Nikolić u veljači 2023. godine sudjelovao na prezentaciji rada i edukaciji koju im je u Alexandriji, Virginiji, organizirao National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC).

Posjeti uredima NCMEC-a sudjelovali smo 15. veljače 2023. godine, a u obilasku prostora su nam se pridružili i predstavnici Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić te zamjenik župana Mato Lukić.

Potresne priče o slučajevima nestale djece, mogućnosti koje tehnologija nosi u što uspješnijoj potrazi, rad na području sigurnosti na internetu – teme su kojima smo se bavili na edukaciji koja je za nas organizirana 16. i 17. veljače 2023. godine.

Stručnjaci NCMEC-a su nam organizirali niz predavanja kroz koje smo se  imali priliku upoznati s njihovom organizacijom i načinom rada. Upoznali su nas s funkcioniranjem CyberTipline-a, iskustvima prijave neprimjerenih sadržaja od strane javnosti kao i društvenih mreža, uključivanju žrtava u svoj rad, iskustvima s medijskim objavama i radu na identificiranju žrtava. Naglašeno je da velik broj prijava koji zaprimaju dolazi iz inozemstva te da se koriste i automatske procedure koje su razvili kroz svoj rad. Prezentiran nam je i novi alat – Takeitdown kojega maloljetnici mogu koristiti u slučaju seksualnih ucjena i na području Hrvatske, o kojem smo više pisali na linku.

U drugom dijelu edukacije, stručnjaci NCMEC-a predstavili su nam rad odjela za nestalu djecu i Amber Alert. Upoznati smo s radom tima koji se bavi trgovanjem djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja (Child Sexual Trafficing Team – CSTT), područjima rada u kojima angažiraju dodatne resurse diljem SAD-a s ciljem osiguravanje dostupnih usluga na velikom teritoriju, treninzima i edukacijama koje organiziraju, materijalima namijenjenima za djecu i mlade poput NetSmartz ali i psihološkoj podršci koju osiguravaju svim zaposlenicima koji su uključeni u rad s materijalima sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Vezano za trgovanje djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja, naglašeno je kako djeca mogu biti žrtve i bez da napuštaju svoje domove, a zaključak je predavanja kako je među javnosti posebno važno širiti informacije o tome gdje mogu potražiti pomoć i što uopće nasilje sve obuhvaća. Ponovno je naglašena važnost odnosa koji se stvara u radu, posebno s djecom i mladima ali i potreba za sudjelovanjem na specijaliziranim edukacijama za rad s žrtvama koji uključuje digitalne tragove jer kvalitetan rad s tom populacijom nosi određene specifičnosti.

Posebno važnim smatramo podatak kako se u slučaju korištenja Amber Alerta 99% slučajeva uspješno riješi. Napominjemo kako Amber Alert još nije uveden u Hrvatskoj i kako njegovo uvođenje smatramo imperativom te će se dalje ulagati kontinuirani napori u njegovo uvođenje.

Tim našega Centra zahvaljuje NCMEC-u na pozivu i održanoj edukaciji! Impresivne brojke od preko 400 zaposlenih stručnjaka u raznim odjelima, suvremene tehnologije koje koriste u radu ali i suradnja koja je uspostavljana sa zakonodavstvom – primjer su dobre prakse za koju se nadamo da ćemo uskoro moći osigurati i na našem području. Uz svijest o tome da postoji razlika u zakonodavnom okviru koji omogućuje provedbu aktivnosti NCMEC-a, ovo iskustvo nam daje vjetar u leđa i mnoštvo ideja za unaprjeđenje kvalitete našeg rada.

Naglašavamo i da NCMEC na svojoj web stranici nudi i razne edukativne materijale namijenjene stručnjacima, a naš ih tim od srca preporuča.

When the flower doesn’t bloom you fix the environment in which it grows, not the flower.

Alexander den Heijer