19th Ave New York, NY 95822, USA

Konferencija SKRB2023

SKRB_LOGO_1080p-01

Mi dolazimo na loš glas zbog nekoga tko treba priču“ – izjava je mladih koje se često naziva zločestima* i isključuje ih se iz vršnjačkih skupina. Ponekad ih se optužuje za nešto što nisu napravili i često se previde njihove jake strane, ono u čemu su dobri. Riječ je o djeci s problemima u ponašanju. Potraga za odgovorom na pitanje kako osigurati što kvalitetniju skrb za tu ciljanu populaciju okupila je više od 350 stručnjaka, djecu i mlade! 

Mentalno zdravlje djece i mladih s problemima u ponašanju te procesi transformacije sustava skrbi i tretmana za djecu i mlade s problemima u ponašanju teme su kojima su se bavili sudionici konferencije „SKRB2023 – Razvoj usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji“. Konferenciju su organizirali UNICEF, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a održana je 23. i 24. ožujka 2023. godine u Termama Tuhelj. Na konferenciji je uživo sudjelovalo više od 350 stručnjaka, donositelja odluka, nacionalnih i inozemnih izlagača koji su razmjenom informacija, znanja i iskustava ovom prilikom radili na unapređenju usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji u Republici Hrvatskoj. Konferencija se prenosila i online.  

Tim odgajatelja poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju u Osijeku s dvije djevojke koje koriste navedenu socijalnu uslugu, predvođeni voditeljem Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), gospodinom Tomislavom Ramljakom, sudjelovao je na međunarodno znanstveno-stručnoj konferenciji „SKRB2023 – Razvoj usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji“.  

U sklopu konferencije organizirani su sadržaji i radionice za djecu i mlade – korisnike i korisnice odgojnih ustanova ili zavoda. Teme kojima su se uključena djeca i mladi bavili su participacija u alternativnoj skrbi, njihove potrebe i skrb u najboljem interesu djece. Tim povodom dvije djevojke koje su uključene u poludnevni boravak CNZD-a u Osijeku koje o sudjelovanju navode: 

„Bilo je puno toga, novih iskustava. Naučila sam od druge djece kako je biti u domu i to da institucija iz koje dolaze ne govori o njima kao o osobama. To što su u domu ne mora biti loše, niti su oni loša djeca.“ 

„Tijekom druženja s ostalom djecom i mladima bilo je jako zanimljivo te su mi se svidjela njihova mišljenja i teme o kojima smo govorili.“ 

Na zajedničkom dijelu konferencije na kojem su sudjelovali stručnjaci, djeca i mladi raspravljalo se o načinima unapređenja skrbi za djecu i mlade u alternativnoj skrbi te njihove obitelji. Čak 44 mladih zajedničkim je snagama donijelo prijedloge za poboljšanje situacije i kvalitete života djece i mladih koji uključuju koje je prije kraju konferencije predstavilo troje predstavnika mladih. Predlažu slijedeće: 

– online upoznavanje s ustanovom prije samog dolaska u nju  

– da im se ne uljepšavaju informacije o tome koliko će smještaj trajati 

– da zaposlene u institucijama u koje su smještani mogu nazivati pristupačnijim imenima (trenutno ih često nazivaju „gospodine/gospođo, profesorice/ice“ i slično),  

– da se poradi na opremljenosti i uređenosti institucija te 

– da se nešto poduzme po pitanju širenja samo ružnih informacijama o institucijama u kojima borave, a smatraju ih drugim domom. „Mi dolazimo na loš glas zbog nekoga tko treba priču“, zaključuju.  

 

Konferencija je dio programski aktivnosti programa ISKORAK. 

*Djeca se mogu samo neprimjereno ponašati, zločeste djece nema. 

O konferenciji možete čitati i na linkovima: 

Vijest – Ministarstvo pravosuđa i uprave 

Vijest – UNICEF 

Vijest – Večernji list