19th Ave New York, NY 95822, USA

Obilježavanje Europskog tjedna novca 20.-26. ožujka 2023.

naslovnica tjedan novca

Europski tjedan novca je godišnja inicijativa koja okuplja političare, financijske institucije, edukatore i razne dionike kako bi promovirala financijsko obrazovanje i pismenost diljem Europe.

Ovaj događaj koji traje tjedan dana, obično se održava u ožujku, ima za cilj podizanje svijesti o važnosti financijskog obrazovanja i osnaživanje pojedinaca znanjem i vještinama potrebnim za donošenje informiranih financijskih odluka.

Usred slabljenja globalne gospodarske perspektive, osiguravanje okruženja u kojem pojedinci razumiju kako upravljati novcem ostaje visoki prioritet za sve relevantne dionike u zajednici financijske pismenosti. Rastući troškovi života, inflacija, u kombinaciji s ubrzanjem digitalne ekonomije i novim otkrićima u financijskom okruženju, sve od kriptovaluta pa do održivih ulaganja, predstavljaju kompleksnu situaciju u našim svakodnevnim životima.

Europska unija usvaja sveobuhvatan i ambiciozan regulatorni okvir s ciljem usmjeravanja europskih štednji prema poduzetništvu i inovacijama, poticanja fondova za održivost i, u konačnici, činjenja europskog gospodarstva konkurentnijim te europskih građana prosperitetnijima i zadovoljnijima. Kako bi se podržale javne politike, očekuje se da će novi okvir za financijsku pismenost djece i mladih u EU biti predstavljen kasnije ove godine. U međuvremenu, osnovne vještine upravljanja novcem koje pomažu pojedincima razumjeti što se događa oko njih i s njima ostaju prioritet.

Kako bi stavila te vještine u fokus, Europska bankarska federacija (EBF) je posvetila ovogodišnji Europski tjedan novca, usklađen s OECD-INFE Globalnim tjednom novca, temi ‘Financijske vještine: Osvjetljavanje puta prema zdravoj financijskoj budućnosti’.

Značaj Europskog tjedna novca

Financijska pismenost je temeljna životna vještina koja pojedincima omogućava učinkovito upravljanje svojim financijama, planiranje za budućnost i izbjegavanje financijskih zamki. Nažalost, mnogim ljudima nedostaju potrebna znanja i vještine za snalaženje u sve složenijem financijskom okruženju. Europski tjedan novca se bavi ovim pitanjem ističući važnost financijskog obrazovanja i promovirajući inicijative usmjerene na poboljšanje financijske pismenosti.

Glavni ciljevi Europskog tjedna novca

  • Promicanje financijskog obrazovanja: Europski tjedan novca nastoji promicati financijsko obrazovanje kao ključni dio sveobuhvatnog obrazovanja. Naglašava važnost integracije financijske pismenosti u školske kurikulume i programe cjeloživotnog učenja.
  • Podizanje svijesti: Ovaj događaj služi kao platforma za podizanje svijesti o prednostima financijske pismenosti. Sudionici kroz diskusije, radionice i aktivnosti za informiranje dublje razumiju kako financijsko obrazovanje može pozitivno utjecati na njihove živote.
  • Osnaživanje pojedinaca: Europski Tjedan Novca osnažuje pojedince svih dobnih skupina da preuzmu kontrolu nad svojim financijskim blagostanjem. Pruža im alate i znanje potrebno za donošenje informiranih odluka o štednji, ulaganju, proračunu i upravljanju dugom.

Aktivnosti tijekom Europskog tjedna novca

Europski tjedan novca nudi raznolike aktivnosti i inicijative dizajnirane kako bi se dosegnule različite publike i efikasno promoviralo financijsko obrazovanje. Neke od aktivnosti koje vrijedi istaknuti uključuju:

  • Radionice o financijskoj pismenosti: Obrazovne institucije, financijske institucije i neprofitne organizacije organiziraju radionice o različitim financijskim temama. Ove radionice mogu obuhvaćati izradu proračuna, štednju, ulaganje i razumijevanje financijskih proizvoda.
  • Programe u školama: Mnoge škole sudjeluju u obilježavanju Europskog tjedna novca integrirajući financijsko obrazovanje u svoj kurikulum tijekom tjedna. Učenici sudjeluju u interaktivnim radionicama i aktivnostima koje unapređuju njihovu financijsku pismenost.
  • Konferencije i seminare: Financijski stručnjaci, donositelji politika i edukatori često se okupljaju na konferencijama i seminarima kako bi raspravljali o unaprjeđenju inicijativa za financijsku pismenost.
  • Online aktivnosti: Europski tjedan novca pruža platformu za distribuciju online resursa, kao što su edukativni video materijali, članci i interaktivni alati, čime se financijsko obrazovanje čini dostupnijim širem auditoriju.
  • Društvena suradnja: Lokalne zajednice i organizacije često organiziraju događaje poput financijskih sajmova, gdje pojedinci mogu pristupiti financijskim savjetima, savjetovanju i drugim korisnim resursima kako bi poboljšali svoju financijsku situaciju.
  • Organizirana natjecanja: Neke zemlje organiziraju natjecanja iz financijske pismenosti za učenike, potičući ih da pokažu svoje znanje i vještine rješavanja problema u stvarnim financijskim scenarijima.

Europski tjedan novca ostvario je značajan napredak u promicanju financijske pismenosti diljem Europe od početka svog obilježavanja. Poticanjem suradnje između vlada, financijskih institucija, edukatora i organizacija civilnog društva, obilježavanje ovog dana doprinijelo je unaprjeđenju inicijativa za financijsko obrazovanje u mnogim zemljama. Utjecaj ove inicijative vidljiv je u sve većem naglasku na financijskom obrazovanju u školskim programima i sve većoj dostupnosti mnogih alata i resursa za poboljšanje financijske pismenosti.

Unatoč tome, još uvijek ima mnogo prostora za napredak u području financijske pismenosti. S obzirom na kontinuirane promjene financijskog okruženja i uvođenjem novih financijskih proizvoda i tehnologija, potreba za kontinuiranim financijskim obrazovanjem ostaje vrlo važna u modernom društvu. Europski tjedan novca pruža važnu platformu za suočavanje s tim izazovima i daljnji napredak u području financijske pismenosti.