19th Ave New York, NY 95822, USA

Duboke laži u digitalnom dobu: Zašto je digitalna pismenost važnija nego ikad

skola pismenosti vijesti-03

U eri digitalne transformacije, gdje se informacije šire brzinom svjetlosti, suočavamo se s novim izazovima koji zahtijevaju našu stalnu budnost i kritičko razmišljanje. Jedan od najvećih izazova današnjice su deepfake tehnologije, koje nam omogućuju stvaranje vrlo realističnih, ali potpuno lažnih videozapisa i audio snimki.

Što su deepfake tehnologije i kako funkcioniraju?

Deepfake tehnologije predstavljaju podskup umjetne inteligencije (AI), a temelje se na naprednim algoritmima za duboko učenje. Ovi algoritmi analiziraju ogromne količine podataka kako bi naučili prepoznavati obrasce u ljudskim licima, glasovima i pokretima. Nakon što model dovoljno nauči, može generirati potpuno nove slike, videozapise ili audio snimke, zamjenjujući postojeće elemente s novim, a da pritom zadrži visok stupanj realističnosti.

Primjeri upotrebe deepfake tehnologija

  • Politika: Stvaranje lažnih izjava političara kako bi se utjecalo na javno mnijenje ili diskreditiralo protivnike.
  • Zabava: Kreiranje lažnih videozapisa poznatih osoba u svrhu satire ili zabave, ali i širenja dezinformacija.
  • Ucjene i iznude: Stvaranje kompromitirajućeg materijala kako bi se iznudila novčana ili druga vrsta koristi.
  • Širenje lažnih vijesti: Deepfake videozapisi mogu se koristiti za potkrijepljivanje lažnih tvrdnji i širenje dezinformacija.

Zašto su deepfake tehnologije opasne?

  • Erozivni učinak na povjerenje: Deepfake tehnologije podrivaju naše povjerenje u ono što vidimo i čujemo, što dovodi do opće skepse i polarizacije društva.
  • Destabilizacija demokracije: Manipulirani videozapisi mogu utjecati na ishod izbora, podrijeti političke procese i destabilizirati društvo.
  • Ugrožavanje privatnosti: Deepfake tehnologije mogu se koristiti za stvaranje lažnih kompromitirajućih materijala, što može imati ozbiljne posljedice za pojedince.
  • Ekonomska šteta: Širenje lažnih informacija može dovesti do gubitka ugleda i financijskih gubitaka za kompanije i pojedince.

Važnost digitalne pismenosti

Kako bismo se zaštitili od negativnih posljedica deepfake tehnologija, moramo razvijati snažnu digitalnu pismenost. Digitalna pismenost podrazumijeva sposobnost kritičkog razmišljanja o informacijama koje pronalazimo na internetu, kao i sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti i dezinformacija.

Kako postati digitalno pismen?

  • Provjeravaj izvore informacija: Uvijek provjeravaj tko stoji iza objavljenog sadržaja i jesu li navedeni izvori pouzdani.
  • Budi skeptičan: Ne vjeruj svemu što pročitaš ili vidiš na internetu, pogotovo ako se radi o senzacionalnim ili provokativnim sadržajima.
  • Upoznaj se s tehnologijom: Shvati kako funkcioniraju deepfake tehnologije i koje su njihove karakteristike.
  • Razvijaj kritičko mišljenje: Uči kako prepoznati znakove manipulacije i dezinformacija.
  • Obrazuj druge: Podijeli svoje znanje o digitalnoj pismenosti s prijateljima, obitelji i šire zajednice.

Zaključak

Deepfake tehnologije predstavljaju ozbiljnu prijetnju našem društvu, ali također predstavljaju i priliku za razvoj novih alata i tehnika za otkrivanje i suzbijanje dezinformacija. Razvijanjem digitalne pismenosti možemo se bolje zaštititi od njihovih negativnih posljedica i stvoriti sigurnije online okruženje.