19th Ave New York, NY 95822, USA

Studenti socijalnog rada traže odgovore na aktualne izazove u zajednici

fozos_skup

Održan je drugi po redu Kongres studenata socijalnog rada kojeg je organizirao Studentski zbor Pravnog fakulteta Osijek zajedno sa studentima Sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Socijalni rad, a u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu te Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije.

Kongres se održao 04. i 05. svibnja 2023. godine u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a nakon prigodnog svečanog otvaranja uslijedila su stručna predavanja i panel rasprava.

Ovakav Kongres je prvi puta organiziran u svibnju 2022. godine, a veliki interes javnosti, brojne suradnje, visoke ocjene u evaluaciji i sudjelovanje vodećih stručnjaka iz sustava socijalne skrbi motivirali su nas da i ove godine ispred Centra za nestalu i zlostavljanu djecu podržimo organizaciju Kongresa.

Ovogodišnja tema Kongresa bila je „Suvremeni odgovori socijalnog rada na potrebe zajednice“, a predavači i panelisti su znanstvenici, praktičari i studenti iz Hrvatske i svijeta koji su svojim sudjelovanjem doprinijeti pronalasku odgovarajućih rješenja za aktualne društvene probleme nastale uslijed ekonomske i migrantske krize, pandemije i drugih pojava. Na Kongresu su sudjelovali brojni studenti i stručnjaci pomagačkih zanimanja koji su tijekom dva dana predavanja razvijali dodatne kompetencije za rad u sustavu socijalne skrbi.

Uz plenarno predavanje izv.prof.dr.sc. Marine Ajduković na temu izazova i mogućnosti socijalnog rada u svijetu ubrzanih promjena te prof.dr.sc. Maria Vinkovića na temu uloga nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u postupcima praćenja Europske socijalne povelje, brojni drugi stručnjaci i renomirani znanstvenici iz svijeta socijalnog rada tražili su odgovore na brze promjene današnjeg društva u kontekstu socijalnog rada.

Praksa socijalnog rada uključuje rad s ljudima i društvenim strukturama kako bi se odgovorilo na njihove potrebe i povećala njihova dobrobit, a takav rad temelji se na znanjima i teorijama socijalnog rada i društveno-humanističkih znanosti.

Organizacija Kongresa od velike je važnosti za sve studente, stručnjake i druge pojedince koji svojim radom nastoje odgovoriti na potrebe zajednice.