19th Ave New York, NY 95822, USA

Mentalno zdravlje kao tabu tema

tabu-nasl-09

U današnjem društvu, iako se  postupno mijenja pristup određenim temama i stvaraju se prilike za otvoren dijalog, mentalno zdravlje i dalje često ostaje u sjeni stigme i predrasuda. Za razliku od drugih zdravstvenih problema koji su prihvaćeniji i češće se o njima raspravlja u javnosti, problemi mentalnog zdravlja često su obavijeni misterijom, strahom i nerazumijevanjem, što ih čini tabu temom s mnogo slojeva koje je potrebno otkriti.

Kulturološki i povijesni kontekst igraju ključnu ulogu u oblikovanju percepcije mentalnog zdravlja. Kroz povijest, mnoge su kulture mentalne bolesti tretirale kao posljedicu “nečeg zlog”, bilo da se radilo o kazni, prokletstvu ili nečemu što treba skrivati. Ovaj stari, preneseni pogled na mentalno zdravlje nastavlja se i danas, često s negativnim posljedicama za one koji se suočavaju s izazovima u području mentalnog zdravlja.

Kultura medija i mediji općeniti također su odigrali svoju ulogu u oblikovanju percepcije o mentalnom zdravlju u široj javnosti. Prikazi mentalnih bolesti u filmovima, knjigama ili televizijskim emisijama često su neprecizni, senzacionalistički ili stereotipni. Ovi prikazi mogu dodatno pojačati stigmu, stvarajući pogrešne predodžbe i pogrešne pretpostavke o tome što znači imati narušeno mentalno zdravlje.

Ekonomski i društveni čimbenici također doprinose ovoj stigmi. Nedostatak pristupa kvalitetnoj mentalnoj zdravstvenoj skrbi, predrasude prema onima koji traže pomoć ili ekonomske prepreke mogu doprinijeti percepciji da je briga o mentalnom zdravlju “luksuz” ili “problematično” pitanje, umjesto temeljnog aspekta dobrobiti svakog pojedinca koje stoji iza svake priče o mentalnom zdravlju.

Važno je prepoznati da je razgovor ključan u borbi protiv stigme oko mentalnog zdravlja. Edukacija, otvoreni dijalog i osvještavanje o stvarnosti mentalnih bolesti mogu pružiti platformu za razbijanje mitova i predrasuda. Osobe koje su otvorene o svojim iskustvima, poznate osobe koje javno dijele svoje izazove s mentalnim zdravljem i inicijative koje promiču svijest sve su važniji koraci prema stvaranju društva u kojem je mentalno zdravlje prihvaćeno i poštovano.

Možemo zaključiti da, dok je mentalno zdravlje možda još uvijek obavijeno velom tabua u mnogim društvima, postoji jaka potreba i volja za promjenom. Kroz zajednički trud, obrazovanje i promicanje otvorenog dijaloga, možemo raditi na razbijanju stigme i stvaranju okruženja u kojem svatko može primiti podršku, dobiti razumijevanje i vještine potrebne za očuvanje i poboljšanje svog mentalnog zdravlja.