19th Ave New York, NY 95822, USA

U prirodi učenje nije toliko mučenje: Izgradnja učionice na otvorenom

gazeebo nasl

U svijetu koji se sve više suočava s izazovima u području mentalnog zdravlja, inovativni pristupi u radu s djecom postaju važan čimbenik za stvaranje sigurnog okruženja i poticanje pozitivnog razvoja djece, pogotovo one s problemima u ponašanju. Nastavno na navedeno, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je novu inicijativu – izgradnju učionice na otvorenom, odnosno sjenice, koja će poslužiti kao mjesto za alternativne oblike učenja za korisnike poludnevnog boravka Centra u Višnjevcu. Izgradnja sjenice potaknuta je donacijom HEP-a kroz natječaj Svjetlo na zajedničkom putu.

Izgradnja sjenice u dvorištu Centra predstavlja inovativan pristup radu s djecom koja se suočavaju s problemima u ponašanju. Ova učionica na otvorenom imat će za cilj stvaranje mirnog i poticajnog okruženja gdje će djeca moći učiti i razvijati socijalne vještine. Također, djeca s problemima u ponašanju mogu imati problema s motivacijom i često izbjegavaju školu i učenje. Izgradnjom učionice na otvorenom koja je poticajna i ugodna, djeca mogu razviti pozitivnu povezanost s učenjem i povećati motivaciju za sudjelovanje u obrazovanju.

Neke od prednosti učionice na otvorenom:

· Povezanost s prirodom: Sjenica pruža djeci priliku da uče u prirodnom okruženju, što može poboljšati koncentraciju, smanjiti stres i potaknuti kreativnost.

· Socijalna Integracija: Grupni rad u prirodi potiče socijalnu integraciju među djecom. Učenje u neformalnom okruženju smanjuje pritisak koji može proizaći iz formalnih učionica.

· Fizička aktivnost: Sjenica također može poslužiti kao prostor za fizičke aktivnosti. Aktivnosti poput jednostavnih vježbi razgibavanja mogu imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje djece.

· Porast samopouzdanja: Rad u nekonvencionalnom okruženju može doprinijeti jačanju samopouzdanja kod djece s problemima u ponašanju. Osjećaj sigurnosti i podrške pomaže im u razvoju emocionalne stabilnosti.

Izgradnja sjenice kao učionice na otvorenom predstavlja korak prema stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja za djecu s problemima u ponašanju. Ovaj inovativni pristup kombinira prednosti prirodnog okoliša, socijalne interakcije i emocionalne stabilnosti, stvarajući prostor gdje svako dijete može napredovati, bez obzira na izazove s kojima se suočava.