19th Ave New York, NY 95822, USA

Edukacija Osnove kibernetičke sigurnosti

naslovna

Važnost cjeloživotnog učenja prepoznata je kao važan čimbenik osiguranja kvalitete rada. Kako bi svim našim korisnicima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet bili u mogućnosti pružati najaktualnije preporuke – važno je da i mi budemo u toku s njima. Isto tako, iznimno je važno da je naše cjelokupno poslovanje, tj. djelovanje naših zaposlenika u skladu sa svim sigurnosnim preporukama. S tim ciljem, naši su zaposlenici i dio volontera dana 14. srpnja 2023. godine u prostoru konferencijske dvorane zgrade Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu sudjelovali na Tečaju Osnove kibernetičke sigurnosti u organizaciji Span Centra za kibernetičku sigurnost.

Tečaj Osnove kibernetičke sigurnosti polaznicima daje pregled osnovnih načela kibernetičke sigurnosti i praktične savjete kojih se treba pridržavati kako bi i pojedinci i organizacije bili sigurniji u cyber svijetu. Osim podizanja svijesti o rizicima kojima smo izloženi uslijed mnogobrojnih prijetnji, polaznici tečaja stekli su znanja i vještine o tome kako mogu prepoznati različite oblike prijetnji, kao što su npr. malware, phishing mailovi ili neki drugi oblici socijalnog inženjeringa, kako reagirati u kontaktu s njima, tj. kako se zaštititi.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) osnovan, između ostalog, u cilju promicanja, razvoja i unapređenja zdravlja i kvalitete života djece i mladih što podrazumijeva i promicanje i zaštitu prava i interesa djece i mladih, prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece i mladih u bilo kojem obliku, sigurnost djece i mladih na internetu.

Povodom održane edukacije, Zoran Kežman, Span Security Presales Specialist, izjavio je slijedeće.

„Ljudski faktor je najveća sigurnosna ranjivost i najkritičnija komponenta kibernetičke sigurnosti. Učinkovita obuka svakog zaposlenika je ključna za suprotstavljanje raznim kibernetičkimprijetnjama, jer kibernetička sigurnost počinje s individualnim znanjem. Spanu su djeca jedan od glavnih fokusa djelovanja u zajednici, pa smo zaposlenicima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu približili rizike koje sa sobom nosi kibernetički prostor, ali i kako se uspješno zaštititi.“

„Potičemo uključivanje poduzeća u društveno odgovorno poslovanje posebno u vidu edukacije za kibernetičku sigurnost koja je vrlo bitna u svakodnevnom poslovanju naše udruge.“ Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Zahvaljujemo SPAN Centru za kibernetičku sigurnost na održanoj edukaciji.