19th Ave New York, NY 95822, USA

Mentalno zdravlje djece i mladih

ment-djec-mlad-nasl-09

Djeca i mlade osobe su pojedinci koji se nalaze na putu otkrivanja sebe, svijeta oko sebe i načina na koji se trebaju nositi s izazovima koji im život postavlja. Međutim, kao što fizičko zdravlje može biti izloženo bolestima i ozljedama, tako i mentalno zdravlje djece i mladih zahtijeva posebnu pažnju i skrb.

Razvojni izazovi igraju ključnu ulogu u mentalnom zdravlju djece i mladih. Ova faza života obiluje brojnim prekretnicama: od izgradnje socijalnih veza i samopoštovanja do suočavanja s pritiscima vršnjačkog okruženja, akademskim izazovima i očekivanjima odraslih osoba u njihovoj okolini. Svaki od ovih aspekata može imati dubok utjecaj na djetetov emocionalni i psihološki razvoj, odnosno na njihovo mentalno zdravlje.

Stigma i predrasude često okružuju mentalno zdravlje općenito, a posebno među djecom i mladima. Djeca se mogu osjećati nesigurno ili stigmatizirano ako imaju poteškoće s emocionalnim ili ponašajnim problemima. Ova stigmatizacija može spriječiti mnoge obitelji da potraže potrebnu pomoć ili podršku, često s fatalnim posljedicama po djetetov razvoj i zdravlje.

Rani znakovi problema mentalnog zdravlja u djece i mladih mogu se manifestirati kroz različite simptome. To mogu biti promjene u ponašanju, prekomjerno povlačenje u sebe, nagli pad akademskih rezultata, promjene u spavanju ili prehrani, ili izraženi osjećaji tuge, tjeskobe ili bijesa. Prepoznavanje ovih znakova i pružanje podrške u ranim fazama ključno je za intervenciju i tretman te uspješan napredak u području mentalnog zdravlja djece i mladih.

Važnost podrške obitelji i druge okoline, odnosno cijele lokalne zajednice također je od iznimne važnosti za stabilnost u području mentalnog zdravlja. Obitelji koje osiguravaju podržavajuće i ljubazno okruženje, te ostvaruju otvoreni dijalog o mentalnom zdravlju, mogu biti ključni čimbenici u pomaganju djetetu da se nosi s izazovima koji su se našli pred njim. Istovremeno, škole, udruge, vjerske zajednice i druge institucije koje svakodnevno rade s djecom i mladim osobama trebaju pružiti kapacitete i alate za prepoznavanje i pružanje podrške djeci koja se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja.