19th Ave New York, NY 95822, USA

Cybersecurity Conference 2023

naslovna

CSC 23 iz perspektive našeg Centra: Zanimljivi predavači otkrili više o trendovima kibernetičke sigurnosti  

Svijet se neprestano mijenja, a s njim i rizici koji prijete djeci u digitalnom okruženju. Na Cybersecurity Conference (CSC) 23 konferenciji, održanoj u Osijeku 10. i 11. listopada, stručnjaci iz područja obrazovanja, pravosuđa i medija zajedno s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, združili su snage kako bi istražili nove trendove u kibernetičkoj sigurnosti i podijelili svoje znanje o zaštiti djece online. Edukativni dio konferencije održan 11. listopada bio je istinsko blago informacija i resursa za sve sudionike. 

Trendovi kibernetičke sigurnosti za djecu 

S našim predavačima koji su podijelili svoja stručna znanja, sudionici su dobili dubok uvid u sveprisutne prijetnje dječjoj sigurnosti na internetu. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Bruno Moslavac govorio je o “Zlostavljanju djece putem interneta”, dok je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Sveučilištu Algebra, analizirao “Napredne tehnološke prijetnje sigurnosti djece na internetu: Deepfake i umjetna inteligencija kao izazovi”. Marija Lovrenc, novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica, bacila je svjetlo na “Pandemiju cyber predatora djece – stvarnosti i nužne promjene”. 

Odgoj i sigurnost 

Na konferenciji su predstavljeni ne samo tehnički aspekti kibernetičke sigurnosti, već i psihološki i društveni faktori. Profesorica Lucija Vejmelka s Pravnog fakulteta u Zagrebu raspravljala je o “Odrastanju u digitalno doba: Digitalna otpornost i uloga roditelja”. Maja Fistrić iz A1 Hrvatska d.o.o. osvijestila je sudionike o važnosti #BoljiOnline i odgovornom korištenju tehnologije. 

Sasvim razumljivo, borba protiv seksualnog zlostavljanja djece posredstvom interneta iziskuje pravnu komponentu. Saša Petrović, inspektor u Odsjeku za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (BiH), predstavio je “Procesuiranje osumnjičenog pedofila”. 

Djeca i mladi često se suočavaju s jedinstvenim izazovima u digitalnom svijetu. Martina Nikolić i Marijana Hinek, psihologinje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dijelile su svoje iskustvo na temu “Izazovi odrastanja u digitalnom dobu: Iskustvo stručnjaka”. 

Panel rasprava – S mladima o mladima 

Edukativni dio konferencije zaokružen je inspirativnom panel raspravom pod nazivom “S mladima o mladima”. Martina Nikolić, zajedno s predstavnicima mladih Centra za sigurniji internet – Marijom Roksandić, Teom Čićić i Lejlom Jerab – omogućila je uvid u perspektive mladih na pitanja kibernetičke sigurnosti te utjecaj sadržaja koji mladi konzumiraju na različitim platformama. 

Zaključak 

CSC 23 konferencija bila je uspješna u širenju svijesti o kibernetičkim prijetnjama dječjoj sigurnosti te pružanju alata i rješenja za očuvanje digitalnog blagostanja najmlađih. S oko 60 sudionika tijekom cijelog dana, konferencija je omogućila dubok uvid u problematiku kibernetičke sigurnosti djece. Prezentacije su dostupne u članku za sve one koji žele dublje istražiti ove teme.