19th Ave New York, NY 95822, USA

Obilježili smo Svjetski dan rješavanja sukoba

Web Cover 1170x540 (2)
U svijetu koji je često ispunjen nesporazumima i sukobima, važno je pronaći načine kako se nositi s takvim situacijama na miran i konstruktivan način. Tehnike nenasilnog rješavanja sukoba pružaju nam mogućnost da prepoznamo, razumijemo i riješimo sukobe bez upotrebe sile ili agresije.
 
Upravo je to bila tema radionice s našim korisnicima s kojima smo obilježili Svjetski dan rješavanja sukoba, 16. listopada.

Tehnike nenasilnog rješavanja sukoba

  • Komunikacija: Aktivno slušanje i otvoreno izražavanje svojih osjećaja i potreba ključni su za razumijevanje osjećaja i stavova druge strane.
  • Medijacija: Uključivanje neutralne treće strane koja pomaže u pronalasku zajedničkog rješenja.
  • Empatija: Pokušajte razumjeti perspektivu druge osobe i pokazati empatiju prema njezinim osjećajima.
  • Kompromis: Traženje rješenja koje zadovoljava potrebe svih strana i omogućuje neometan nastavak komunikacije.
 

Rješavanje sukoba nenasilnim metodama ne samo da promiče mir i nenasilje, već i jača međuljudske odnose, izgrađuje povjerenje i potiče suradnju. Svatko od nas ima moć da pridonese stvaranju kulture mira, razumijevanja i nenasilja. Zbog toga smo s našim korisnicima poludnevnih boravaka održali radionice o mirnom rješavanju sukoba uokviru projekta Ne(t)ko – program prevencije svih oblika nasilja nad i među mladima.

Partner projekta je Dom za odgoj djece i mladeži Osijek. Projekt sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade.