19th Ave New York, NY 95822, USA

Kako pričati o mentalnom zdravlju s djecom i mladima?

razg-nasl-09

Razgovor o mentalnom zdravlju s djecom i mladima može biti izazovan, ali je iznimno važan. Otvorena komunikacija može pomoći u prepoznavanju potencijalnih problema, pružanju podrške i jačanju otpornosti djece i mladih. Evo nekoliko savjeta kako pristupiti ovoj osjetljivoj temi na način koji može biti koristan u razgovoru s djecom i mladima.

  • Stvorite sigurno okruženje:

Prije nego što započnete razgovor, osigurajte da je okruženje u kojem se nalazite sigurno i privatno. Djeca i mladi trebaju znati da mogu otvoreno govoriti o svojim osjećajima bez straha od osude ili kritike okoline.

  • Budite dostupni i slušajte:

Vaša pažnja i slušanje ključni su u uspostavljanju odnosa povjerenja s djecom i mladima. Postavite otvorena pitanja, pružite djetetu priliku da izrazi svoje osjećaje i iskustva, a zatim pažljivo slušajte bez prekidanja ili donošenja brzih zaključaka.

  • Koristite pristupačan jezik:

Prilagodite svoj jezik, odnosno način izražavanja i ton dobi djeteta s kojim razgovarate. Izbjegavajte komplicirane medicinske termine i umjesto toga koristite jednostavne riječi i analogije koje će djeca moći razumjeti i poistovijetiti se s njima.

  • Budi iskreni, ali oprezni:

Budite iskreni u svojim odgovorima, ali prilagodite informacije dobi i razumijevanju djeteta. Nema potrebe za prekomjernim detaljima, ali trebate biti dovoljno jasni da dijete razumije važnost mentalnog zdravlja.

  • Normalizirajte razgovor o emocijama:

Učinite razgovor o emocijama dijelom svakodnevnog života. Pohvalite dijete kada dijeli svoje osjećaje, potičite ga da prepozna i izrazi svoje osjećaje te budite model otvorenosti i ranjivosti.

  • Pravilno educirajte sami sebe:

Prije nego što započnete razgovor, educirajte se o osnovama mentalnog zdravlja, znate gdje pronaći pomoć ili podršku ako je potrebno i budite spremni na daljnje korake ako prepoznate da dijete treba dodatnu pomoć.

  • Potaknite dijete na aktivnosti koje promiču rad na mentalnom zdravlju:

Pričajte djeci i mladima o važnosti spavanja, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, hobija i druženja s prijateljima. Potaknite dječje interese i aktivnosti koje im pomažu da se osjećaju dobro i pozitivno.