19th Ave New York, NY 95822, USA

Deinstitucionalizacija i promocija udomiteljstva u Osječko-baranjskoj županiji

Web Cover 1170x540 (5)

U sklopu projekta „Udomiteljstvo na dlanu II – podrška udomiteljskim i biološkim obiteljima!“, koji je započeo 01. listopada 2023. te će trajati do 30. rujna 2024., Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Osječko-baranjskom županijom kreće u provođenje inovativnih aktivnosti usmjerenih na deinstitucionalizaciju, promociju udomiteljstva te unaprjeđenje socijalne skrbi na svom području. S ukupnom vrijednošću od 66.360,00 eura, projekt će biti u potpunosti financiran od strane županije.

Ciljevi ovog projekta su mnogobrojni, ali svi usmjereni prema stvaranju osjetljivog i inovativnog sustava socijalne skrbi koji će odgovoriti na potrebe korisnika, prema smjernicama Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga.

Jedan od ključnih ciljeva projekta jest senzibilizacija šire javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije. Kroz različite edukativne inicijative, stručni djelatnici Centra će educirati građane o ovom procesu te naglasiti važnost pružanja podrške alternativnim oblicima skrbi, posebice udomiteljstvu.

Institut udomiteljstva bit će istaknut kao ključna institucija na području Osječko-baranjske Županije. Kroz različite promotivne aktivnosti, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu će raditi na podizanju svijesti o udomiteljstvu kao o obliku skrbi koji pruža sigurnost i ljubav djetetu izvan institucionalnog okruženja.

Projekt također stavlja i značajan fokus na stručnjake u području socijalne skrbi. Stručnjaci koji rade s obiteljima također su obuhvaćeni projektom, a njihova znanja u području terapijskih tehnika i psihoterapije bit će unaprijeđena kroz projektne aktivnosti. Ovaj aspekt projekta doprinijet će povećanju kvalitete podrške koja se pruža obiteljima, kako bi se osigurala stabilnost i dobrobit svakog pojedinca.

Uz to, projekt će se proširiti i na obrazovni sektor, provodeći edukacije u vrtićima i školama. Cilj je educirati djecu i mlade o važnosti raznolikosti obiteljskih modela te razvijati razumijevanje i empatiju prema djeci koja su udomljena ili žive u biološkim obiteljima.

Područni uredi Hrvatskog zavoda za socijalni rad također će biti obuhvaćeni projektom, s redovnim edukacijama za stručne radnike. Ovo će osigurati da sustav socijalne skrbi u županiji ostane informiran i prilagođen suvremenim potrebama.

Jedna od ključnih inicijativa projekta je pružanje psihosocijalne podrške udomiteljskim i biološkim obiteljima putem mobilnih timova. Ova inovativna praksa osigurat će sveobuhvatnu i ciljanu podršku obiteljima diljem županije, poboljšavajući kvalitetu života i prilagođavajući se individualnim potrebama.

Nakon provedbe ovog projekta, Osječko-baranjska Županija može biti prepoznata kao regija koja inovativno odgovara na potrebe korisnika socijalne skrbi, istovremeno služeći kao primjer dobre prakse drugim regionalnim samoupravama. Ovim putem, Osječko – baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu postavljaju standarde u promicanju humanog pristupa u socijalnoj skrbi i podižu kvalitetu života svojih građana.