19th Ave New York, NY 95822, USA

Nacionalni dan udomiteljstva: Slavimo nesebičnost i ljubav!

Nacionalni dan udomiteljstva

31. svibnja se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan udomiteljstva. Ovaj dan je uspostavljen 2023. godine s ciljem da se:

  • Oda priznanje udomiteljima koji su otvorili svoje domove i srca djeci i odraslim osobama bez roditeljske skrbi.
  • Istakne važnost udomiteljstva u pružanju topline, brige i stabilnog okruženja onima kojima je to potrebno.
  • Podigne svijest javnosti o potrebama i izazovima s kojima se udomitelji suočavaju.
  • Motivira potencijalne udomitelje da razmotre udomljavanje i na taj način doprinesu boljem životu djece i odraslih osoba bez obitelji.

Udomiteljstvo je plemenit čin koji zahtijeva veliku odgovornost, strpljenje i ljubav, a udomitelji nude drugu šansu onima kojima je život uzeo mnogo, pružajući im dom u kojem se mogu osjećati voljeno, sigurno i zaštićeno.

Nacionalni dan udomiteljstva je podsjetnik svima nama da i mali čin dobrote može promijeniti život nekoga. Ako razmišljate o udomljavanju, informirajte se i stupite u kontakt s nadležnim institucijama. Vaša otvorene ruke i srce mogu nekome značiti sve.

Mi smo ga obilježili sudjelovanjem na Okruglom stolu “Udomiteljstvo djece – regionalna perspektiva” na kojem je socijalni radnik Centra, Ivan Ćaleta, predstavio rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u području udomiteljstva koje provodimo kroz projekt “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – faza III” u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – PU Osijek. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zajedno možemo stvoriti bolje sutra za one kojima je to najpotrebnije! Učinimo pravu stvar za dječji osmijeh!