19th Ave New York, NY 95822, USA

Financijska pismenost: Savladavanje osnova osobnih financija i riječ-dvije o ulaganju

v2n

Autor članka: Tonka Sukić

Dvije su važne vještine potrebne da bismo „stali na loptu“ s financijama: prva je uglavnom samorazumljiva i dobiva daleko više pozornosti u medijima i društvu, a to je kako doći do novca. Druga, ništa manje važna, ali o kojoj se znatno manje govori i u kojoj smo razmjerno „nepismeni“ je kako pametno upravljati novcem koji već imamo kako ne bismo ostali bez njega.

Za početak, želiš li steći predodžbu o vlastitoj financijskoj pismenosti, postavi si sljedećih nekoliko pitanja:

  • Znam li koliko trošim i na što? (pravim li „budžet“ na mjesečnoj razini?)
  • Određujem li unaprijed koliko ću potrošiti ili trošim „na impuls“?
  • Stavljam li novac „sa strane“, odvajam li ušteđevinu? Ako imam stalne izvore primanja, trošim li manje nego što zarađujem?
  • Izbjegavam li zaduživanje? (posuđivanje novca tj. kupnju novcem koji još nemam)
  • Imam li financijske ciljeve i plan za budućnost?
  • Razumijem li financijske pojmove poput kredita, kamate, poreza, inflacije, dionica i obveznica?
  • Ulažem li novac na neki način? /Koristim li se nekim od instrumenata ulaganja?

Ako si odgovorio potvrdno na sva pitanja, nemaš brige – tvoj novac je u dobrim rukama. Ako nisi, onda pozorno čitaj dalje – ima još nade za tebe!

Jedan od najdugovječnijih i najbogatijih ulagača na svijetu, Warren Buffet, rekao je da, ako ne nađeš način da zarađuješ i dok spavaš, radit ćeš dok ne umreš. Je li to zastrašujuća ili otrežnjujuća misao, prosudite sami. Osim toga, taj isti čovjek čije se bogatstvo mjeri u stotinama milijardi dolara, još uvijek živi prema sljedećem, skromnom načelu: „Ne štedi ono što ti ostane nakon potrošnje, nego troši ono što ti ostane nakon štednje.“

A mislili ste da bogatstvo dolazi na neki senzacionalniji način. Što to uopće znači “zarađivati dok spavam”? To nije neki trik za brzu zaradu, nego način na koji ulaganje funkcionira. Za biti uspješnim ulagačem potrebna je hladna glava, strpljenje i sposobnost “odgode užitka”, koja je ujedno i jedna od najcjenjenijih vještina za naše psihičko zdravlje. Nakon što si savladao upravljanje svojim financijama do točke gdje imaš stalne prihode, trošiš manje nego što zarađuješ i imaš jasnu predodžbu o tome na što trošiš i koliko, vrijeme je za plan kako ćeš taj ostatak uložiti. 

Ulaganje ili investicija je bilo kakva uplata novca od koje dugoročno planiraš zaraditi još više novca. Razlika između ulaganja i potrošnje je u tome što nam ulaganje donosi još više novca, a potrošnja ga, kao što i sama riječ govori, troši u nepovrat. Razmisli o tome da potrošiš novac na nešto od čega ćeš na kraju dobiti još i više novca nego što si potrošio.

Koje stavke s popisa misliš da bi predstavljale ulaganje:

  • kupnja novog auta
  • kupnja stana u Zagrebu
  • kupnja dionica
  • kupnja zlata
  • plaćanje školovanja ili tečaja
  • pokretanje biznisa
  • uplata listića u kladionici

Točno je da se sve osim prve i zadnje stavke može smatrati ulaganjem, dok je prvo uglavnom neisplativo, a zadnje većinom i čisti gubitak. 

Većina financijskih stručnjaka složno će vam reći da je najisplativije ulagati u sebe. Drugim riječima, vi ste svoja najveća vrijednost, a ulaganjem u sebe povećavate tu vrijednost, a samim time i koliku cijenu je netko spreman platiti za vaš rad. Dok je naše društvo sklono ulaganju u “opipljive stvari” kao što su nekretnine i zlato, one nisu uvijek najbolji način ulaganja, a nisu ni jedini. 

Osim spomenutog ulaganja u sebe, danas su sve dostupniji financijski instrumenti poput dionica, obveznica i ETF-ova u koje je moguće ulagati i preko interneta i automatiziranih botova. Pritom za vas radi „složena kamata“ tj. kamata na kamatu, o čijoj moći preporučam da se informira svaki potencijalni ulagač. Svako ulaganje sa sobom nosi određeni rizik, ali, pod uvjetom da niste stavili „sva jaja u istu košaru“ (to financijskim rječnikom znači da ste „diverzificirali“ ulaganje), taj se rizik neutralizira duljinom ulaganja.

Ključ je u tome da budemo svjesni da je ulaganje sport na duge staze i da s tom sviješću uđemo u taj pothvat, nakon što smo se dobro informirali o prirodi ulaganja o kojoj je riječ i odluku donijeli promišljeno. Nakon toga važno je strpljenje, kao i znati kada povući uloženo i pod svaku cijenu izbjegavati djelovati pod utjecajem dva afekta: panike i pohlepe! Panika vas može nagnati da prodate uloženo iako je samo privremeno izgubilo vrijednost (pod uvjetom da ste dobro uložili, u budućnosti će ta vrijednost vjerojatno rasti), a pohlepa da uložite u nešto što je trenutno jako na cijeni, a čija je vrijednost prenapuhana i vjerojatno će pasti.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali. Sada možete početi.