19th Ave New York, NY 95822, USA

Uloga umjetne inteligencije u medijima

v4n

Autor članka: Valentina Popek

Kako umjetna inteligencija transformira različite aspekte medijske produkcije, distribucije i konzumacije?

Sposobnost umjetne inteligencije da imitira ljudske aktivnosti je postalo važno za digitalnu transformaciju društva.  Stoga ne čudi činjenica da je medijski prostor preplavio utjecaj umjetne inteligencije koja se svakodnevno sve više razvija.

Na društvenim medijima se popularizirala upotreba generativne umjetne inteligencije koja u kratkom vremenu može stvoriti razne slike i videozapise. Stvaranje takvih sadržaja omogućuje obnovu ili optimizaciju starih fotografija, ali i dovodi do rizika da se naruši realnost kakvu poznajemo. Umjetna inteligencija također obuhvaća novinarstvo u dijelu distribucije vijesti u medijima. Primjerice, strukturirani podaci o financijskim prihodima se mogu transformirati u tekstualne vijesti uz minimalni ili nikakvi rad čovjeka. Algoritmi umjetne inteligencije su uvelike promijenili način na koji konzumiramo određeni sadržaj. Navedeni algoritmi analiziraju preferencije i potrebe osoba kako bi dali preporuke koji je njima relevantan i zanimljiv. Primjerice, na platformi Netflix umjetna inteligencija može analizirati vašu povijest gledanja i preporučiti slične filmove ili serije.

Umjetna inteligencija nudi mnogobrojne mogućnosti i koristi, ali je važno biti oprezan i odgovoran pri korištenju takvog alata. Tijekom korištenja umjetne inteligencije važno je:

  • voditi računa o osobnim podacima,
  • razmišljati kritički,
  • prijaviti neprikladan sadržaj,
  • biti oprezan s porukama koje je generirala umjetna inteligencija i
  • ne oslanjati se samo na umjetnu inteligenciju.

Važno je zapamtiti da umjetna inteligencija ne može zamijeniti čovjeka zbog nedostatka svijesti koja je bitna za svakodnevno funkcioniranje.