19th Ave New York, NY 95822, USA

Bili smo na ISPCAN kongresu u Švedskoj i naučili više o Barnhaus modelu 

nasl nasl

Tijekom prošlog tjedna naši su stručnjaci sudjelovali na ISPCAN (International Society for the prevention of Child Abuse and Neglect) kongresu koji se održao od 18. do 22. kolovoza u Uppsali u Švedskoj. 

Uppsala je prekrasan, povijesni grad u Švedskoj, jedan od akademskih centara u Švedskoj te je svojim statusom poslužio kao idealno mjesto za održavanje ISPCAN kongresa u 2024. godini, a s obzirom da Švedska općenito ima bogatu povijest rada na zaštiti djece i prevencije nasilja nad djecom nije bilo iznenađujuće što je odlučeno organizirati ovakav kongres baš tamo.

ISPCAN kongresi izvrstan su način da se stručnjaci iz različitih područja koji rade na zaustavljanju nasilja i zanemarivanja djece okupe i uče jedni od drugih. Ovi međunarodni kongresi privlače multidisciplinarne stručnjake iz preko 50 zemalja te se u jednakoj mjeri fokusiraju i na znanstveno područje i na praktični djelokrug prevencije zlostavljanja i nasilja nad djecom.

Za vrijeme boravka u Uppsali naši su stručnjaci imali priliku sudjelovati na mnogim različitim predavanjima, radionicama, izlaganjima i raspravama vezanima uz poboljšanje statusa djece u društvu te na njihovoj zaštiti od svih oblika zlostavljanja i iskorištavanja te su na taj način produbili svoja postojeća, a stekli i neka nova znanja.

Po završetku kongresa dogovorili smo i studijski posjet Barnahusu u Stockholmu kako bismo vidjeli njihov primjer dobre prakse u području zaštite djece od svih oblika nasilja. U posjet Barnahusu našim su se stručnjacima pridružile i Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, Helenca Pirnat Dragičević, i savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, Ana Babić Pezo koje su također prisustvovale ISPCAN kongresu u Uppsali.

Barnahus (Dječja kuća) je vodeći europski model zaštite prava i interesa djece žrtava i djece svjedoka nasilja ili zlostavljanja. Taj jedinstveni pristup okuplja sve relevantne službe pod jednim krovom, kako bi se izbjegla ponovna viktimizacija djeteta tijekom istrage i sudskog postupka, kako bi se osigurao koordinirani i učinkoviti odgovor na nasilje koje je dijete doživjelo, te djetetu pružila podrška i pomoć, uključujući medicinsku procjenu i liječenje, u okruženju sigurnom za djecu. 

Barnahus model obuhvaća multidisciplinarni pristup, osiguravajući suradnju između različitih područja (pravosuđe, socijalna skrb, medicina) u jednoj ustanovi prilagođenoj djeci koja nudi cjelovite usluge za dijete i obitelj pod jednim krovom. 

Temelj Barnahusova modela je pretpostavka da je otkrivanje informacija od strane djeteta ključno i za identificiranje i za istraživanje zlostavljanja djece u kaznene i zaštitne te terapijske svrhe.

Tijekom posjete Barnahusu u Stockholmu, naši zaposlenici imali su priliku steći sveobuhvatan uvid u funkcioniranje ovog jedinstvenog modela pružanja pomoći djeci koja su bila žrtve nasilja. Kroz interaktivno predavanje, stručnjaci iz različitih područja – psihologije, socijalnog rada, medicine, policije i pravosuđa – detaljno su predstavili svoj rad i međusobnu suradnju.

Posebno zanimljivo bilo je pratiti kako Barnahus model omogućuje djeci da na jednom mjestu, na djetetu prilagođen način, prođu kroz sve potrebne postupke nakon što je prijavljena sumnja na zlostavljanje. Od prvog razgovora s djetetom, preko medicinskog pregleda i policijskog ispitivanja, pa sve do psihološke procjene i planiranja daljnjeg tretmana – sve se odvija u koordiniranom i djetetu prijateljskom okruženju.

Naši zaposlenici su se upoznali s različitim metodama rada s traumatiziranim djecom, kao i s važnosti multidisciplinarnog pristupa u ovakvim slučajevima. Stručnjaci su naglasili važnost uspostavljanja povjerenja s djetetom, kao i korištenja specifičnih komunikacijskih vještina kako bi se djeca osjećala sigurno i podržano tijekom cijelog procesa.

Posjet Barnahusu bio je iznimno koristan i inspirativan za naše stručnjake koji svakodnevno rade na zaštiti djece. Stečeno znanje i iskustvo će nam svakako pomoći u unaprjeđenju naše prakse i pružanju kvalitetnije pomoći djeci koja se suočavaju s različitim oblicima nasilja.