19th Ave New York, NY 95822, USA

Okrugli stol ”Uspostavljanje Barnahus modela u Hrvatskoj”

barnhaus nasl

08. listopada 2024. godine naša psihologinja Marijana Hinek sudjelovala je na Okruglom stolu u okviru projekta ”Uspostavljanje Barnahus modela u Hrvatskoj”. Na istom su se predstavili prvi rezultati projekta s naglaskom na sljedeće teme:

  • procjena trenutnog pravnog, političkog i institucionalnog okvira u pogledu provedbe Barnahus modela u Hrvatskoj;
  • analiza nedostataka u obuci stručnjaka koji rade s djecom i za djecu žrtve seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Sam projekt sufinanciraju Europska unija i Vijeće Europe, a provodi ga Odjel Vijeća Europe za prava djece u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG Reform) u razdoblju od 1. rujna 2023. do 28. veljače 2026.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga pravosudnog sustava za djecu žrtve seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja kroz jačanje kapaciteta nadležnih tijela i stručnjaka za odgovor na slučajeve seksualnog zlostavljanja djece i učinkovitiju koordinaciju države za suočavanje s takvim zločinima na način prilagođen djeci u Hrvatskoj.

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na ovom Okruglom stolu te svjedočiti tomu da smo korak bliže uspostavljanju Barnahus modela u Hrvatskoj.