19th Ave New York, NY 95822, USA

Održali smo webinar u suradnji s Missing Children Europe

mce webinar nasl

Organizacija Missing Children Europe pozvala je naš Centar da održi webinar na temu zaštite djece.

Predavači na ovom webinaru bili su Theresa Ryan-Rouger (MCE), a iz našeg tima predavanje je održao socijalni radnik Ivan Ćaleta (CNZD).

Tema je bila Zaštita djece: Razumijevanje i borba protiv seksualnog zlostavljanja i vrbovanja djece na internetu.

Predavači su govorili o ključnim aspektima i trendovima seksualnog zlostavljanja djece na internetu i vrbovanja na internetu (grooming). Prvi dio webinara usredotočio se na sve veći problem online groominga i njegovu povezanost s nestalom djecom, gdje je Theresa predstavila i neke ključne aspekte projekta CESAGRAM koji vodi MCE (Sveobuhvatna europska strategija protiv groominga i nestanaka). 

Ona je zatim detaljnije pojasnila proces groominga, pokrivajući različite strategije koje počinitelji koriste za vrbovanje djece na internetu, kao i prepreke koje onemogućuju žrtvama da otkriju svoja iskustva i strategije za razvoj sustava podrške. Sudionici su dobili uvid u aktualne trendove, praktične savjete i učinkovite metode za prepoznavanje ponašanja vrbovanja i zaštite djece i adolescenata na internetu.

Drugi dio webinara pokrio je kritične aspekte iskorištavanja djece na internetu i sigurnosti djece na internetu te predstavio rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i Centra za sigurniji internet. 

Sudionici su imali priliku saznati i razumjeti probleme vezane uz materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece (CSAM – child sexual abuse material), uključujući njegovu prevalenciju i izazove u otkrivanju i prevenciji. 

Ovaj dio webinara također je istraživao i sigurnosne mjere na internetu koje se mogu primijeniti kako bi se djeca zaštitila od raznih prijetnji na internetu, naglašavajući važnost edukacije i djece i roditelja/skrbnika o digitalnim rizicima te pregled rizičnih ponašanja na internetu uključujući seksualno zlostavljanje djece, seksualne iznude na internetu, sexting, samo generirane materijale i materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece nastale uporabom umjetne inteligencije.