19th Ave New York, NY 95822, USA

Održan je prvi sastanak relevantnih nacionalnih dionika u sklopu projekta GUARD-UP

guardup nasl

U petak 27. rujna 2024.godine održan je prvi sastanak relevantnih nacionalnih dionika u Hrvatskoj u sklopu projekta GUARD-UP: osnaživanje skrbništva za poboljšanje usmjeravanja djece bez pratnje.

Na sastanku su sudjelovali stručnjaci različitih profila i iz nekoliko organizacija koje se bave zaštitom i skrbi za djecu bez pratnje, između ostalih i iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog pravnog centra te stručnjaci iz nekoliko Centara za pružanje usluga u zajednici. Sastanak je svojim sudjelovanjem uveličala i Pravobraniteljica za djecu, gospođa Helenca Pirnat Dragičević koja je svojim viđenjem sustava skrbništva za djecu bez pratnje u Hrvatskoj, temeljenim na dugogodišnjem sustavnom praćenju istog, otvorila raspravu o trenutnom stanju sustava koji uređuje posebno skrbništvo za djecu bez pratnje u Hrvatskoj.

Zaštita djece bez pratnje i skrb za njih promatrala se kroz prizmu 7 standarda skrbništva definiranih od strane Europske skrbničke mreže, koji su poslužili kao okvir za analizu i mapiranje stanja sustava skrbništva u Hrvatskoj u okviru projekta GUARD-UP. Relevantni su dionici ponudili svoja viđenja sustava i načine na koje bi ga se potencijalno moglo poboljšati. Ova saznanja će informirati kreiranje Nacionalnog akcijskog plana za poboljšanje sustava skrbništva za djecu bez pratnje u Hrvatskoj.