19th Ave New York, NY 95822, USA

Otvorenje poludnevnog boravka u Dardi

darda

U sklopu projekta „USMJERi se! – uključeni, sposobni, mladi, jedinstveni, educirani i ravnopravni!“ u Dardi otvoren je poludnevni boravak za djecu i mlade s problemima u ponašanju kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Osnovnom školom Darda, Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, udrugom Projekt građanske demokratske inicijative i Romskim resursnim centrom.  Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020). Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Posredničko tijelo razine 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Osim predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, o značaju pokretanja ovog projekta u Podgoraču govorili su i ravnatelj Osnovne škole Darda Janoš Boni i saborska zastupnica, članica Odbora za obitelj, mlade i sport, Romana Nikolić.

Kristina Krulić Kuzman, voditeljica projekta:

Usmjeri se! je dvogodišnji projekt koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020). Projekt je prijavljen u partnerstvu s Osnovnom školom Darda, Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, udrugom Projekt građanske demokratske inicijative i Romskim resursnim centrom. Svrha projekta je širenje mreže socijalnih usluga na području Osječko-baranjske županije kroz otvaranje poludnevnog boravka u školi za djecu i mlade s problemima u ponašanju, formiranje multidisciplinarnog mobilnog tima i pružanje usluge psihosocijalnog savjetodavnog rada djeci, mladima i njihovim obiteljima te edukacija stručnjaka koji s navedenim skupinama rade. Ideja poludnevnog boravka koji danas otvaramo u Dardi je pružiti djeci pomoć u učenju i izvršavanju drugih svakodnevnih obveza i zadataka, ali i pomoći im u organizaciji aktivnosti slobodnog vremena kako bi kroz nove interese koji su prilagođeni njihovoj dobi i sposobnostima prevenirali upuštanje u rizična ponašanja i razvoj problema u ponašanju.

Janoš Boni, ravnatelj Osnovne škole Darda:

Ova usluga od izuzetne je važnosti za djecu iz naše škole, posebice za djecu koja su u riziku od razvoja problema u ponašanju te koja se suočavaju s nekim drugim poteškoćama poput teškog svladavanja nastavnog gradiva, nerazvijenih radnih navika, loše socioekonomske situacije obitelji i slično. Na prijedlog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu da zajednički osmislimo ovakav projekt, odmah smo prepoznali potrebu zajednice i ustupili im na korištenje ovaj prostor u kojem se trenutno nalazi poludnevni boravak. S obzirom da nam je svima cilj najbolji interes djece, vrlo brzo smo pronašli zajednički jezik.

Iva Vidanec, odgajateljica u poludnevnom boravku:

U prvih mjesec dana izravnog rada s djecom, možemo zaključiti da smo potrebu u Dardi ispravno identificirali jer djeca vole dolaziti u poludnevni boravak, imaju osjećaj da im rad u poludnevnom boravku pomaže u nošenju sa svakodnevnim izazovima i olakšava im snalaženje u školi, a zahtjevi za uključivanje novih korisnika svakodnevno pristižu. Osim toga, poludnevni nudi i različite zabavne aktivnosti u okviru slobodnog vremena koje su djeci dodatna motivacija za redovite dolaske. Važno je naglasiti da korisnici ovdje svakodnevno imaju osiguran i topli obrok, što je djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji koje si često ne mogu priuštiti dovoljno raznoliku i kvalitetnu prehranu od velikog značaja za pravilan rast i razvoj.

Jovica Radosavljević, Romski resursni centar:

Uvijek nam je zadovoljstvo raditi za dobrobit zajednice u kojoj živimo, a posebice kada je riječ o uslugama koje će doprinijeti usmjeravanju djece i mladih na pravi put jer su oni budućnost našeg društva. Romski resursni centar je partner na ovom projektu i sudjelovat će u provedbi kulturnih aktivnosti za korisnike, a posebice ćemo se uključiti u komunikaciju s obiteljima korisnika Roma kako bismo im približili usluge koje će im biti dostupne kroz ovaj projekt i kako bismo premostili mogući kulturološki jaz između romskih i neromskih dionika na projektu. Suradnja s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i ostalim partnerima projekta je zasad odlična pa vjerujemo da će rezultati projekta biti i više nego pozitivni.

Tena Brkić, socijalna pedagoginja i članica mobilnog tima:

U okviru ovog dvogodišnjeg projekta djeluje i multidisciplinarni mobilni tim koji čine psiholog, socijalni radnik i socijalni pedagog. Na području Osječko-baranjske županije, uglavnom na zahtjev ili preporuku nadležnih centara za socijalnu skrb, pružamo psihosocijalnu pomoć i podršku djeci i mladima s problemima u ponašanju i njihovim obiteljima. Mobilnost ovakvog tima je ključan faktor jer tako pomoć i podršku možemo pružiti i ljudima koji žive u ruralnim ili manje dostupnim područjima i koji nemaju mogućnost doći u veći grad zatražiti pomoć, a pomoć im je zaista potrebna.